VIŠI SUD U BEOGRADU

Potresna svjedočenja roditelja ubijene djece u školi "Vladislav Ribnikar"

Bojan Asović, otac druge ubijene djevojčice, rekao je da je i on tog dana umro, ali da zbog mlađeg sina mora da nastavi da živi

Nastavljeno suđenje u Beogradu. Telegraf.rs

H. J. I.

22.2.2024

U Višem sudu u Beogradu danas je svjedočenjem porodica žrtava nastavljeno suđenje u parničnom postupku protiv porodice Kecmanović, odnosno majke, oca i dječaka koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar”ubio devet vršnjaka i čuvara i ranio još šest osoba.

Nina Kobiljski, majka ubijene djevojčice, danas je u nastavku svog svjedočenja govorila i o Kecmanovićima i rekla da nije ispravno bilo što su držali toliku količinu oružja u kući, kao ni to što nisu pomogli svom sinu koji je pokazivao znakove da nije u redu, piše Telegraf.rs.

Depresija i frustracije

- On o problemu ne priča, on uzima oružje, puca na glave i tijela djece i na taj način liječi depresiju i frustracije, na način na koji ga je otac učio - navela je Kobiljski pričajući o maloletniku.

Njen suprug Dragan Kobiljski je naveo da je kćerka bila njegova mezimica i dodao da se plaši da Kecmanovići budu na slobodi, jer oni, kako tvrdi, neće zaboraviti da rukuju oružjem nikad.

Bojan Asović, otac druge ubijene djevojčice, rekao je da je i on tog dana umro, ali da zbog mlađeg sina mora da nastavi da živi.

Njegova supruga Marija Asović je istakla da je 2. maja ona sa svojom djecom igrala “ne ljuti se čovječe” dok su Kecmanovići spremali molotovljeve koktele, ukazujući da to govori dosta o porodicama.

Asović je navela i da nije normalno što se roditelji dječaka ne osjećaju odgovornim i dodala da su krili da imaju bolesno dijete da ne bi ugrozii svoj ugled.

Nakon pauze svedočit će porodice Negić i Anđelković.

27 tužilaca

Tužbu je podnijelo ukupno 27 tužilaca, odnosno članova porodica žrtava masakra, a tuženi su maloljetnik K.K. i njegovi majka i otac.

Sud će odlučivati o tužbi i tek po okončanju parničnog postupka će donijeti odluku da li u potpunosti ili djelimično prihvata tužbeni zahtjev porodica, ili ga eventualno odbija.

Tužba je podnijeta u parničnom postupku zbog naknade nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica, kao i na ime pretrpljenog straha.

Ovom tužbom je zatražena i novčana renta odnosno buduće davanje određenog iznosa novca od dana presuđenja pa dok za to traju uslovi - i to na ime buduće nematerijalne štete za pretrpljene duševne bolove usljed smrti bliskog lica.

Kosta krivično neodgovoran

Pred ovim sudom vodi se i krivični postupak protiv oca i majke dječaka, kao i vlasnika i instruktora streljačkog kluba u kojem je kako se sumnja K.K. učio da puca, dok je maljoletnik krivično neodgovoran jer u trenutku masakra nije navršio 14 godina. Sud je u ovom slučaju prihvatio prijedlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu i zatvorio suđenje za javnost.

Također, vodi se i parnični postupak koji su protiv Kecmanovića, škole u kojoj se desio masakr i države Srbije i tu tužbu su podnijeli članovi porodice Dukić čija je kćerka tog tada ubijena.

Nastavnica historije koja je tada teško ranjena nedavno je također podnijela tužbu protiv roditelja maloljetnog K.K.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.