AMERIČKI AMBASADOR

Hil: Priština će snositi posljedice jer nije poslušala savjete SAD

Moramo da nastojimo da ne izgubimo kompas i pravac kretanja, a to je formiranje ZSO, normalizacija odnosa, rekao je Hil

Kristofer Hil. Sava Radovanović / Tanjug

H. J. I.

31.5.2023

Ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil (Christopher Hill) izjavio je danas da će Priština snositi posljedice jer nije poslušala savjete Sjedinjenih Američkih Država, da će se to odraziti na odnose sa Vašingtonom, ali da ni on nije upoznat sa svim detaljima.

Kompas i pravac kretanja

On je to rekao novinarima u Beogradu i dodao da mora da se postigne napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, formiranju ZSO i nastavku dijaloga.

- Naš državni sekretar Entoni Blinken (Antony) je jasno rekao da se suprotstavlja svim potezima koje je Kurti učinio što je u suprotnosti sa svim savjetima koje smo davali i Blinken je rekao da će to imati posledice. Moramo da nastojimo da ne izgubimo kompas i pravac kretanja, a to je formiranje ZSO, normalizacija odnosa - rekao je Hil.

"Teški dani na Kosovu"

On je dodao da su prethodni dani bili veoma teški na mnogo načina, kao i da Amerika sa žaljenjem gleda na sve napade na KFOR i nasto vojnike i to ne bi smjelo da se ponovi.

- Veoma teški dani na Kosovu, najteži posljednjih nekoliko godina. Mnogo je važno da se napadi na KFOR više ne dešavaju. Treće, važno je da i dalje postoji pravac kojim idemo kroz Briselski sporazum i da se potpuno normalizuje situacija. Svi na Balkanu treba da budu spremni da ostanu na evropskom putu. Želimo napredak na Kosovu, normalizaciju odnosa obje zemlje, da vidimo dijalog i kao što sam rekao da Srbija bude okrenuta Zapadu - rekao je Hil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.