DONESENA ODLUKA

Nastava u beogradskoj školi u kojoj je počinjen masakr bit će završena 2. juna

Od ponedjeljka, 5. juna, svi učenici će se sastajati u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u popodnevnoj smjeni

Položeno cvijeće na mjestu masakra. Twitter / Reuters

A. O.

30.5.2023

Školska godina u Osnovoj školi "Vladislav Ribnikar", koja se nalazi na Vračaru u Beogradu, u kojoj je 3. maja ove godine 13-godišnji učenik ubio devet učenika i radnika obezbjeđenja, bit će završena 2. juna, dogovoreno je na sastanku u predsjedništvu.

Sastanku su prisustvovali majka djevojčice koja je ubijena u masakru Milanka Negić, zamjenica predsjednika Vijeća roditelja Bojana Nedeljković, predstavnici relevantnih državnih ustanova i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, saopćeno je sa sastanka.

Od ponedjeljka, 5. juna, svi učenici će se sastajati u Osnovnoj školi "Sveti Sava" u popodnevnoj smjeni, gdje će imati aktivnosti koje će biti osmišljene za njih.

U dijelu škole "Vladislav Ribnikar" u koji se ulazi iz Ulice Kralja Milutina, bit će napravljen memorijalni centar, kao sjećanje na sve žrtve, što je inicijativa koju je pokrenula Milanka Negić, piše u saopćenju.

Dodaje se da će školski uspjeh djece biti riješen "najbolje za djecu koja ni na koji način neće biti oštećena".


- Roditelji zahvaljuju svima koji su tokom svih dana nakon velike tragedije bili uz njih i pomagali da javnost čuje njihov glas - naveo je advokat Vojin Šaljić, pravni zastupnik roditelja.

Dodaje se da je Ministarstvo prosvjete podnijelo predlog za razrješenje direktorke Snežane Knežević i formiranje privremenog organa upravljanja te osnovne škole.

Zapisnikom se dodatno nalaže sprovođenje disciplinskog postupka prema pedagogu i psihologu škole, koji će biti suspendovani do okončanja postupka, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.