KOMENTAR DANA

Trojka protiv zelene trojke

Zelena trojka zasad može trljati ruke i zbog stanja u ovoj drugoj trojci

Trojka: Čeka ih težak posao. Avaz

Danijal Hadzovic

12.4.2024

Kantonalna organizacija SDA Sarajevo uputila je poziv SBiH i DF-u za početak razgovora o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo.

Ranije su SBiH i DF već najavili da će u Kantonu Sarajevo izaći sa zajedničkim kandidatima, a sve je izvjesnije da će se toj koaliciji pridružiti i SDA.

Očito je SDA naučila gorku lekciju nakon prošlih izbora. Iako su pojedinačno ponovo bili najjača stranka na izborima 2022. godine, i to prilično uvjerljivo, s izuzetkom DF-a, koji se u međuvremenu pretvorio u svojevrsni priljepak ove stranke, koalicioni kapacitet im je praktično bio nepostojeći, pa je Izetbegović bio otpuhan u utrci za Predsjedništvo od Denisa Bećirovića, iza kojeg je stalo desetak stranaka, a ni postizborne mahinacije im nisu pomogle da opstanu u vlasti u kojoj s njima niko nije htio biti.

Ipak, SDA ima sreću što se mnogim strankama koje su nastale iz nje interesi, a pogotovo srce, nalaze i dalje na onoj desnoj strani, pa su, nezadovoljni ponuđenim plijenom u novoj vlasti, ponovo otrčali u zagrljaj SDA.

Taj zagrljaj vjerovatno će biti konkretiziran u dvije trojke koje ćemo gledati već na lokalnim izborima u Kantonu Sarajevo, a, moguće, i drugim općinama – s jedne strane NS, SDP i NiP, a druge SDA, SBiH i DF.

Pobjednik ni najmanje nije siguran, uključujući Sarajevo. Naime, ne treba zaboraviti da trojka u KS drži svega četiri urbane općine: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Ilidža, dok je ostalih pet u rukama drugog bloka. Istovremeno, zelena trojka može trljati ruke i zbog stanja u ovoj drugoj trojci, koja se u dvije općine, Centru i Novom Sarajevu, odavno već de facto raspala.

Ako se ne uozbilje i ne konsolidiraju svoje redove, mogli bi vrlo lako ostati bez svega. Bakir Izetbegović je bio potpuno u pravu kada je poslije izbora zaključio da sam dvanaestoricu ne može pobijediti. No, s Efendićem i Komšićem imat će daleko bolju poziciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.