KOMENTAR DANA

Kriminalna hobotnica

Sve što smo pisali, tvrdili, na što smo upozoravali, SAD su sada jasno detektirale. Uz precizne optužbe

Mehmedagić: Sarađivao s kriminalnim mrežama. Facebook

Miralem  Aščić

13.12.2023

Nove američke sankcije Osmanu Mehmedagiću Osmici, bivšem direktoru OSA-e, i suspendiranoj državnoj tužiteljici Diani Kajmaković, koje se ogledaju u zabrani ulaska u SAD, jasan su udarac i pokazatelj da Sjedinjene Američke Države itekako prate stanje u BiH, ali, prije svega, u bh. pravosuđu.

Teške optužbe da je Osmica „sarađivao s kriminalnim mrežama i zloupotrebljavao javni položaj da bi se obogatio”, a da je Kajmaković „pokušala blokirati istragu o svojim očiglednim kriminalnim vezama, uključujući Osmana Mehmedagića”, jasan su poziv bh. pravosuđu na hitnu reakciju.

Istom onom koje vodi godinama istrage protiv Mehmedagića i koje, i pored brojnih dokaza o aferama, bojažljivo, stihijski, ne poduzima ništa. A dokaza je na stotinu. Isto važi i za Kajmaković.

Bez dokaza da su dio kriminalne hobotnice, teško da bi se SAD, i prije svega Ambasada SAD u Sarajevu, upuštale u paušalne optužbe, rekla-kazala priče.

Sve što smo pisali, tvrdili, na šta smo upozoravali, SAD su sada jasno detektirale. Uz precizne optužbe.

Sada je na redu pomalo tromo, isprepadano pravosuđe, koje se mora osloboditi lanaca i kontrole pod kojom je bilo dok je OSA-om rukovodio Osmica. Isti onaj koji je Gordani Tadić i njenoj zamjenici na snimku javno tvrdio da zna ko šta i kako radi u zemlji i kako prisluškuje i prati novinare koji pišu o njegovoj diplomi.

Miralem Aščić. Avaz

S odlaskom Osmice prošlo je mračno doba ucjena i prijetnji, a sada je na Tužilaštvu da bez straha, uz jasne dokaze, radi svoj posao kako američka crna lista ne bi bila samo mrtvo slovo na papiru.

Evo, recimo, kako je direktor OSA-e, sa 5.200 KM mjesečne plaće, kupio dvije kuće u centru Sarajeva i platio ih u kešu. Od kojih i čijih para? Ili, recimo, kako je potrošio 300.000 KM više nego što je zaradio. Sve to ima SIPA. Ima i Tužilaštvo. I zašto nije dizao godinama plaću. Dajte dokaze, reče Bakirov Brus Vilis iz udobnog novog Audija, koji košta više od 100.000 KM. Pitanje je samo od čijih je para i on kupljen.

Vrijeme je da mračno doba ucjena i montaža konačno dobije sudski epilog, a magacioner i njegovi nalogodavci odgovaraju.

Ako Tužilaštvo bude šutjelo, postat će saučesnik u zločinu. A vremena je sve manje!

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.