SKANDAL

Otkud Zildžiću iskaznica OSA-e: Salko pao, Osmica propao!

Postavlja se pitanje odakle Bakirovom jurišniku iskaznica obavještajne agencije, Tužilaštvo BiH mora sve provjeriti zbog očitih zloupotreba

Zildžić: Išao kod Bibija. Facebook

Miralem  Aščić

21.9.2023

Tužilaštvo BiH mora provjeriti kako je uhapšeni Salko Zildžić, SDA parlamentarac i Bakirov radikalni jurišnik, dobio iskaznicu Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koju mu je izdao bivši čelnik ove službe Osman Mehmedagić Osmica, lice s američke crne liste.

Ova skandalozna informacija otkrivena je nakon hapšenja Zildžića u Srbiji, na graničnom prijelazu Bajina Bašta.

Odluka Suda

Razlog za hapšenje je taj što je Zildžić pokušao prijeći granicu s pištoljem, koji nije smio unositi u drugu državu, zbog čega je i uhapšen te mu je Viši sud u Užicu odredio jednomjesečni pritvor.

Radikalni Zildžić, što smo i objavili preksinoć, krenuo je u posjetu osuđenom ubici Damiru Mehiću Bibiju, s kojim je inače blizak prijatelj. 

Ali ono što dodatno ukazuje na bliskost radikalnog Zildžića i struktura SDA je očigledna veza s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom OSA-e, jer je kod Zildžića pronađena iskaznica ove tajne službe.

Iskaznica koja je nađena kod Zildžića. Facebook

Postavlja se pitanje odakle Bakirovom jurišniku iskaznica obavještajne agencije i kako mu je OSA, očigledno u mandatu Osmice, izdala ovaj dokument.

Kako nam je potvrđeno, u evidenciji OSA-e zvanično nema dokaza da su Zildžiću izdati iskaznica i bedž ove sigurnosne agencije. To znači da je Mehmedagić, dajući ilegalno iskaznicu radikalnom Salki, koji je poznat po obračunima i prijetnjama, čak i članovima SDA, počinio teško krivično djelo.

Ovo je posao za Tužilaštvo BiH i pitanje je hoće li biti otvorena istraga protiv Bakirovog privatnog policajca zbog očiglednog krivičnog djela zloupotreba položaja.

Mehmedagić i Izetbegović: Službu podredili ličnim interesima. Avaz

Kako "Avaz" već godinama piše i upozorava, bivši direktor OSA-e Osmica, blizak prijatelj Izetbegovića i Zildžića, često je zloupotrebljavao svoju poziciju i izdavao iskaznice i članovima SDA i osobama iz kriminalnog miljea, poput Denisa Stojnića, Elvisa Keljmendija i drugih.

Poseban propis

Ali Zakon o OSA-i je jasan. U članu 61. precizno piše ko može imati iskaznicu.

- Zaposlenima se daju službene iskaznice čiji se vrsta, oblik i sadržaj određuju posebnim propisom koji donosi generalni direktor Agencije.

Šta piše u Zakonu o OSA-i: Samo uposlenici mogu imati iskaznice. Avaz

Osim toga, generalni direktor OSA-e, prema zakonu, ima diskreciono pravo da daje počasne iskaznice. Ali procedura je jasna. Počasne iskaznice mogu imati samo bivši uposlenici OSA-e. Sve drugo je očita zloupotreba, zbog čega Mehmedagić mora biti procesuiran.

Pištolj na vještačenju, je li korišten u krivičnom djelu

Pištolj oduzet od Zildžića poslan je na vještačenje. On je uhapšen prema nalogu Višeg javnog tužilaštva u Užicu, jer je prilikom protivdiverzionog pregleda vozila kojim je upravljao pronađeno vatreno oružje, pištolj marke Valter, model P-99, fabričkog broja FAF4643, kalibra 9x19 mm, s dva okvira i 15 metaka istog kalibra.

Sada se oružje vještači s ciljem da se utvrdi da li je korišteno u počinjenju krivičnog djela. Policija i Tužilaštvo Srbije ništa ne žele prepustiti slučaju, s obzirom na povezanost Zildžića i Bibija.

Šta je izjavio na saslušanju

U toku saslušanja koje je obavljeno u prisustvu advokata koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti Zildžić je izjavio da je u Srbiju namjeravao ući jer je želio stupiti u kontakt s određenim licem čiji identitet nije htio otkriti.

Kako je zaposlio Kalimera

U toku svog mandata Osmica je u ovu državnu agenciju, koja je zadužena za sigurnost bh. institucija i građana, zaposlio i Edina Alađuza Kalimera, sarajevskog imitatora, rijaliti učesnika, gataru i samoprozvanog pjevača.

Najviša referenca da postane agent bilo mu je dugogodišnje poznanstvo s Osmicinom suprugom i folk pjevačicom Amelom Šehović-Mehmedagić.

Prijeti mu do pet godina zatvora

Zakon o oružju i municiji u Srbiji kaže da, ako postoji dozvola za oružje, a neovlašteno se nosi – osoba će biti kažnjena od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Može se reći da je SDA-ov radikal imao i sreće, s obzirom na to da su predložene, ali još nisu usvojene strožije kazne za oružje. Da su usvojene izmjene Zakona o oružju i municiji, Salki Zildžiću bi prijetila zatvorska kazna između jedne i osam godina.

Zildžić je 2021. godine bio učesnik protesta ispred Tužilaštva BiH zbog hapšenja Mehmedagića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.