LIČNOST DANA

Šefik Džaferović: Prekriženi čuvar fotelje

Sada već postaje jasno da ga je Izetbegović ponizio jer je na organima stranke tražio da se održi kongres umjesto konvencije

Šefik Džaferović. Fena

17.10.2023

Teško je pobrojati sve funkcije koje je u prethodnih skoro 30 godina obnašao Šefik Džaferović. Bio je predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH, delegat u Domu naroda PSBiH, zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH u više navrata i član rukovodstva tog doma te član Predsjedništva BiH.

Nakon svega toga Bakir Izetbegović je odlučio da se zahvali Džaferoviću i okrene se drugim kadrovima, uprkos tome što je sve vrijeme čuvao leđa predsjedniku stranke.

Kada su se pripremali izbori 2018. godine, Denis Zvizdić je izrazio želju da bude kandidat za člana Predsjedništva stranke, a nakon toga je Izetbegović odlučio da u utrku ubaci svoju suprugu ne bi li Zvizdić odustao, jer je postojao strah da će on, nakon četiri godine u Predsjedništvu, htjeti ponovo biti kandidat.

Na kraju su i Sebija Izetbegović i Denis Zvizdić odustali od kandidature, a Bakir Izetbegović je odlučio da pronađe kompromisno rješenje u Šefiku Džaferoviću. On je pristao na to da će tu sjediti samo jedan mandat i svjestan je bio svoje uloge da samo čuva stolicu dok se za četiri godine njegov predsjednik ne bude mogao kandidirati.

Na ovakvu ulogu bi malo ko pristao, pa je zbog toga dobio mjesto delegata u Domu naroda PSBiH, ali očito je da je to sve što je Izetbegović isplanirao za jednog od najjačih i najodanijih kadrova.

Na Kongresu SDA nije dobio mjesto potpredsjednika, i to zbog tri glasa. Da stvar bude još više ponižavajuća, s tri glasa više od njega i posljednji iznad crte bio je projekt bračnog para Izetbegović Haris Zahiragić.

No, da nije riječ samo o pukoj volji delegata, nego unaprijed izdiktiranim kandidatima za koje su delegati trebali glasati, pokazuje i to da je jedan od najvećih anonimusa među kandidatima Mirsad Mujić dobio najveći broj glasova.

Iako Bakir Izetbegović priča o podmlađivanju stranke, teško je objasniti kako je mjesto potpredsjednika dobio Fadil Novalić, koji će u toku mandata postati penzioner, a, osim toga, riječ je i o duboko kompromitiranom kadru, za razliku od Džaferovića.

Sada već postaje jasno da je Izetbegović ponizio Džaferovića, jer je na organima stranke tražio da se održi kongres umjesto konvencije. Da se održala konvencija, ne bi uopće bilo priče o eliminaciji Šemsudina Mehmedovića, nego bi bez svega toga Bakir Izetbegović bio jedini kandidat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.