MAĐARSKI PREMIJER

Orban: NATO se primiče ratu svake sedmice

Misija NATO-a u Ukrajini riskirala bi svjetski rat umjesto da štiti zemlje članice alijanse, tvrdi Orban

Viktor Orban. Avaz

FENA

31.5.2024

Planovi NATO-a da se više uključi u rat u Ukrajini poput su vatrogasca koji pokušava da ugasi vatru bacačem plamena, izjavio je u petak mađarski premijer Viktor Orban.

Orban, koji njeguje bliske odnose s Moskvom, u sukobu je sa zapadnim zemljama oko podrške Ukrajini od ruske invazije prije više od dvije godine.

- NATO je svake sedmice sve bliže ratu - izjavio je Orban dok su se ministri vanjskih poslova alijanse sastali u Pragu kako bi razgovarali o vojnoj pomoći Ukrajini.

Čelnik NATO-a Jens Stoltenberg kazao je u četvrtak da je "došlo vrijeme" da članice vojnog saveza preispitaju neka od ograničenja vezanih za upotrebu oružja koje su isporučivali Ukrajini.

Dok ukrajinski čelnici pozivaju vlade da ublaže ograničenja, čini se da su zapadne zemlje posljednjih sedmica sve podijeljenije oko toga da li Ukrajini treba dozvoliti da napada mete na ruskom tlu.

Mađarski ministar vanjskih poslova izjavio je u ovom mjesecu da njegova zemlja, članica NATO-a, neće učestvovati u dugoročnom planu alijanse za pomoć Ukrajini, što je Budimpešta nazvala "ludom misijom".

Ministri vanjskih poslova Evropske unije pozvali su u ponedjeljak Mađarsku da prestane s blokiranjem mjera za pružanje milijardu eura vojne pomoći Ukrajini, jer su tinjajuće napetosti s Budimpeštom proključale na sastanku.

Orban je također u petak kazao da su pregovori o slanju francuskih vojnih trenera u Ukrajinu i da se ukrajinskoj vojsci dozvoli da koristi zapadno oružje za napad na ruske ciljeve ideje koje su "zabrinjavajuće" i dovode NATO bliže ratu.

Misija NATO-a u Ukrajini riskirala bi svjetski rat umjesto da štiti zemlje članice alijanse, tvrdi Orban.

- Apsurdno je da NATO umjesto da nas brani, uvlači nas, državu članicu, u svjetski rat. To je apsurdno kao da se vatrogasac odluči da dođe i ugasi vatru bacačem plamena - kazao je on na mađarskom državnom radiju.

Odnosi između Budimpešte i NATO-a pogoršani su zbog odugovlačenja Mađarske oko ratifikacije pristupanja Švedske NATO-u – što je konačno prošlo kod vlade u Budimpešti u martu - kao i zbog blskiih veza nacionaliste Orbana s Moskvom uprkos ruskoj invaziji na Ukrajinu 2022. godine, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.