DESETINE UHAPŠENIH

U Gruziji demonstracije zbog o "stranim agentima": Strah od okretanja Rusiji

Šest policajaca je povrijeđeno

Protesti u Gruziji. AP Photo/Zurab Tsertsvadze

S. S.

2.5.2024

Nakon predlaganja zakon o registraciji nevladinih organizacija i medija kao "stranih agenata" izbili su nemiri u glavnom gradu Gruzije Tbilisiju.

U predloženom zakonu oni bi bili registrirani kao strani agenti ukoliko više od 20 posto njihovog finansiranja dolazi iz inostranstva.

Uhapšene 63 osobe 

Opozicija i nevladine organizacije tvrde da je u pitanju proruski zakon i kojim se vlasti zemlje koja je kandidat za članstvo u EU žele približiti Rusiji.

Tokom demonstracija uhapšene su 63 osoba, a šest policajaca je povrijeđeno.

Situacija na protestima, koji traju tri sedmice, eskalirala je u utorak uvečer. Više hiljada ljudi blokiralo je saobraćaj ispred parlamenta na glavnoj aveniji Tbilisija, ali i druge važne saobraćajnice. Sa druge strane, maskirani policajci upotrebili su silu kako bi ih rastjerali.

Sigurnosne snage tokom noći koristile su vodene topove, suzavac, šok bombe i gumene metke kako bi razbile protest protiv zakona o "stranom uticaju".

Eskalacija nasilja

Nerede su osudili zapadni političari i diplomate, te su pozvali na prekid eskalacije nasilja u Gruziji. I EU, koja je nedavno Gruziji dala status kandidata, "snažno je osudila" nasilje i pozvala vladu da poštuje pravo na mirno okupljanje.

- Gruzija je kandidat za članstvo u EU. Pozivam vlasti da obezbijede pravo na mirno okupljanje. Primjena sile kako bi se to spriječilo je neprihvatljiva - napisao je visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Žozep Borelj na platformi X.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.