ZAJEDNIČKO SAOPĆENJE

UAE i Ukrajina dovršili pregovore o bilateralnom trgovinskom sporazumu

Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu (CEPA) uklonit će ili smanjiti carine na niz roba i proizvoda

Potpisan sporazum. wam.ae

FENA

29.4.2024

Ujedinjeni Arapski Emirati i Ukrajina dovršili su pregovore o bilateralnom trgovinskom sporazumu, navodi se u zajedničkom saopćenju objavljenom u ponedjeljak, uoči njegovog formalnog potpisivanja.

Utjecaj na carine

Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu (CEPA) uklonit će ili smanjiti carine na niz roba i proizvoda, ukloniti trgovinske barijere i olakšati pristup tržištu izvoznicima s obje strane, navodi se u saopćenju.

Osim toga, CEPA će također "podržati oporavak Ukrajine i obnovu ključnih industrija i infrastrukture, dok će također pomoći u jačanju lanaca opskrbe u regiji Bliskog istoka i Sjeverne Afrike za ključni izvoz poput žitarica, mašina i metala".

Zalivska država pokušala je ostati neutralna u ukrajinskom sukobu uprkos pritisku Zapada na proizvođače nafte iz Zaliva da pomognu u izolaciji Rusije, članice OPEC+. Počela je pregovore za trgovinski sporazum s Ukrajinom krajem 2022.

Doseg trgovine

Bilateralna nenaftna trgovina između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Ukrajine dostigla je 385.8 miliona dolara 2023. godine, sa zajedničkim ulaganjem vrijednim oko 360 miliona dolara do kraja 2022. u sektorima, uključujući logistiku i infrastrukturu, putovanja i turizam i naprednu tehnologiju.

Dok je ukrajinska ekonomija duboko osjetila utjecaj rata s Rusijom, UAE se pozicioniraju da dugoročno gledaju na potencijalne buduće koristi.

- Želimo da budemo spremni za narednu eru Ukrajine“, rekao je za Reuters Thani al Zeyoudi, ministar spoljne trgovine UAE.

- To (CEPA) je bitan korak za nas da imamo još jednu kapiju prema Evropi kroz Ukrajinu - kazao je Zeyoudi, dodajući da će sporazum osigurati potencijalni pristup tržištu ne samo za robu nego i usluge i omogućiti kompanijama iz UAE da izgrade povezanost s Evropskom unijom ako ili kada Ukrajina pristupi bloku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.