SAOPĆENJE

Na sjeveru Sirije neutralizirano dvoje terorista PKK

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i SAD-a

Turska. Anadolija

Anadolija

29.4.2024

Ministarstvo nacionalne odbrane saopćilo je u ponedjeljak da je dvoje terorista PKK/YPG-a neutralizirano na sjeveru Sirije.

- Naše herojske turske oružane snage nastavljaju svoje operacije protiv terorista PKK/YPG na sjeveru Sirije. Dvoje terorista PKK/YPG otkrivenih u zoni operacije 'Maslinova grana' su neutralizirani - navedeno je u saopćenju.

PKK je separatistička i teroristička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. YPG je ogranak terorističke organizacije PKK koji djeluje u Siriji.

Turske snage su od 2016. godine pokrenule tri uspješne antiterorističke operacije u pograničnom pojasu na sjeveru Sirije. Operacijama "Štit Eufrata“ (2016.), "Maslinova grana" (2018.) i "Izvor mira" (2019.) okončana je teroristička okupacija na širem području na sjeveru Sirije i spriječen plan terorista YPG/PKK-a da u toj regiji uspostave teroristički koridor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.