TURSKI MINISTAR

Fidan: Netanjahu pokušava uvući regiju u rat kako bi osigurao vlast

Mi, kao zemlje regiona, ne želimo da treće strane unose svoje sukobe u naše geografsko područje - rekao je Fidan

Hakan Fidan. Anadolija

Anadolija

17.4.2024

Turska i druge zemlje regiona ne žele da drugi unose vlastite sukobe u ovo geografsko područje, rekao je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan, javlja Anadolija.

- Mi, kao zemlje regiona, ne želimo da treće strane unose svoje sukobe u naše geografsko područje - rekao je Fidan na konferenciji za novinare zajedno sa katarskim kolegom Mohammedom bin Abdulrahmanom El tanijem (Abdulrahmanom Al Thanijem) u Dohi.

- Ponavljamo da bi potezi Izraela mogli izazvati regionalni rat. Prošla sedmica je pokazala da takav rizik još uvijek postoji - rekao je on, misleći na napad iranskih dronova i projektila na Izrael, koji je podstakao strah od regionalnog rata.

- Očigledno je da izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) pokušava uvući regiju u rat kako bi osigurao vlast - rekao je Fidan.

Visoki turski diplomata rekao je da Turska "nastoji ostvariti rješenje o dvije države" i čini diplomatske napore kako bi to i postigla.

Fidan je kazao da je razgovarao i s predsjednikom političkog biroa Hamasa Ismailom Hanijehom (Haniyehom), koji se nalazi u Kataru.

- Zvaničnici Hamasa rekli su mi da će ukinuti oružano krilo i nastaviti kao politička stranka kada se uspostavi palestinska država - rekao je Fidan.

El Tani je kazao da Katar vodi diplomatske napore za Pojas Gaze, koji pati od izraelskih napada od 7. oktobra 2023. godine.

- Uloga Turske u rješavanju krize je ključna - dodao je El Tani.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.