TOKOM PANEL DISKUSIJE

Šolc: Njemačkoj ne treba nikakvo nuklearno oružje

Možda imamo geopolitički različite procjene, ali jedno je sasvim jasno, dijelimo vrijednosti sa demokratijom i vladavinom prava

Kancelar Olaf Šolc. AP

Anadolija

19.3.2024

Kancelar Olaf Šolc (Scholz) odbacio je sugestije da Njemačka treba da ima sopstvene nuklearne bojeve glave, javlja Anadolija.

- Njemačkoj nije potrebno vlastito nuklearno oružje", rekao je Šolc u utorak, tokom panel diskusije, i podvukao da NATO ostaje kamen temeljac evropske sigurnosti.

Odgovarajući na pitanje na konferenciji "Evropa 2024", Šolc je rekao da uprkos određenim političkim razlikama između SAD-a i njihovih evropskih partnera, transatlantske veze ostaju jake.

- Možda imamo geopolitički različite procjene, ali jedno je sasvim jasno, dijelimo vrijednosti sa demokratijom i vladavinom prava. I to nas čini drugačijim od drugih. Naravno, jači smo u transatlantskom savezu. Dakle, nema nikakvog razloga da se osporavaju stvari koje su toliko vrijedne, a to je NATO i transatlantska saradnja - rekao je Šolc.

Posljednjih mjeseci nekoliko njemačkih političara sugeriralo je da Njemačka treba da razvije svoj nuklearni arsenal, zajedno sa svojim partnerima iz EU, i da smanji svoje oslanjanje na zaštitu SAD-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.