STANJE KATASTROFE

SAD: Teksas proglasio stanje katastrofe zbog požara koji su izmakli kontroli

Mnogi putevi i autoputevi u regionu zatvoreni su zbog požara i dima koji stvaraju skoro nultu vidljivost

Šumski požari u Teksasu. Texas A&M Forest Service

Anadolija

28.2.2024

Američka država Teksas proglasila je u utorak stanje katastrofe zbog velikih šumskih požara koji su izmakli kontroli, dok je hiljade stanovnika evakuisano iz domova.

Četiri požara u najsjevernijem dijelu države, poznatom kao Teksas Panhandle, rasplamsala su se u ponedjeljak i već su zahvatila 240.000 hektara zemlje, saopštili su lokalni zvaničnici.

Saopštili su je brzo širenje šumskih požara podstaknuto udarima vjetra jačine između 64 i 96 kilometara na sat te suhim i neuobičajeno toplim vremenskim uslovima. Do sada je 5.000 stanovnika evakuisano iz svojih domova, a očekuje se još više naloga za evakuaciju jer se požari nastavljaju širiti.

Guverner Teksasa Greg Abot proglasio je stanje katastrofe za 60 okruga u Panhandleu.

- Proglasio sam stanje katastrofe kako bih osigurao da se kritični resursi za odgovor na požar brzo rasporede u područja u Teksas Panhandleu koja su pogođena razornim šumskim požarima. Očekuje se da će se vrući i suhi uslovi uzrokovani visokim temperaturama i vjetrovitim uslovima nastaviti u regionu i narednih dana. Ovi uslovi bi mogli povećati potencijal šumskih požara da postanu veći i opasniji - rekao je Abot.

Mnogi putevi i autoputevi u regionu zatvoreni su zbog požara i dima koji stvaraju skoro nultu vidljivost. Vatrogasci se trenutno bore s ukupno 13 šumskih požara u cijeloj državi. Upozorenja od požara su na snazi za države Teksas, Oklahoma i Kanzas.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.