FRANCUSKA

Poljoprivrednici blokirali autoputeve oko Pariza

Protest se nastavlja jer mjere koje je prošle sedmice najavio premijer Atal nisu zadovoljile sve grupe poljoprivrednika

Pariz: Blokirani autoputevi - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+5
Anadolija

29.1.2024

Francuski poljoprivrednici u ponedjeljak su blokirali autoputeve oko prijestolnice, Pariza, u znak protesta zbog vladine poljoprivredne politike i propisa EU, objavili su lokalni mediji, prenosi Anadolu.

Nakon najava mjera francuskog premijera Gabriela Atala u petak, dio poljoprivrednika je prekinuo proteste i raščistio autoputeve koje su blokirali, posebno u jugozapadnoj Francuskoj. Međutim, druge grupe su odlučile da prošire proteste širom zemlje.

Poljoprivrednici na oko 800 traktora počeli su da pristižu na osam autoputeva oko Pariza, oko 14 časova po lokalnom vremenu (13.00 GMT), objavio je dnevnik „Le Figaro“.

U izvještaju se navodi da je predsjednik Emmanuel Macron zakazao poslijepodne sastanak s nekoliko ministara o situaciji.

- Ministar poljoprivrede Mark Fesneau obećao je u ponedjeljak da će objaviti nove mjere u narednih 48 sati - objavila je televizija BFMTV.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je u nedjelju da će 15.000 policajaca biti raspoređeno kako bi osigurali bezbjednost kao i da traktori ne voze u glavnom gradu Pariza i drugim velikim gradovima.

U petak je Gabriel Atal na sastanku sa poljoprivrednicima koji protestuju odustao od planova Vlade da se progresivno povećava porez na goriva za poljoprivredu za 0,03 eura godišnje do 2030. godine.

Obećao je i da će drastično pojednostaviti administrativne procedure.

Državni zakon „Egalim“, koji ima za cilj da zaštiti prihode farmera u pregovorima sa industrijom i supermarketima, bio je još jedna tačka spora za poljoprivrednike koji protestuju.

Atal je obećao da će obezbijediti da se zakon poštuje, da će vršiti maksimalni pritisak u komercijalnim pregovorima i oštro sankcionisati preduzeća koja odbijaju da se povinuju.

Premijer je obećao i da će brzo distribuisati pomoć za hitne finansijske slučajeve.

Atalove izjave podijelile su poljoprivrednike.

Poljoprivrednici traže bolje plate, pojednostavljenu administraciju, bez novih zabrana pesticida, prekid povećanja cijena traktorskog goriva i bolju kompenzaciju nakon katastrofa.

Protive se i pritisku propisa Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.