FRANCUSKA

Poljoprivrednici blokirali autoputeve oko Pariza

Protest se nastavlja jer mjere koje je prošle sedmice najavio premijer Attal nisu zadovoljile sve grupe poljoprivrednika

Protive se pritisku propisa Evropske unije. BBC

Anadolija

29.1.2024

Francuski poljoprivrednici u ponedjeljak su blokirali autoputeve oko prijestolnice Pariza u znak protesta zbog vladine poljoprivredne politike i propisa EU, objavili su lokalni mediji, prenosi Anadolija.

Nakon najava mjera francuskog premijera Gabriela Attala u petak, dio poljoprivrednika je prekinuo proteste i raščistio autoputeve koje su blokirali, posebno u jugozapadnoj Francuskoj. Međutim, druge grupe su odlučile da prošire proteste širom zemlje.

Zakazan sastanak

Poljoprivrednici na gotovo 800 traktora počeli su da pristižu na osam autoputeva oko Pariza, u 14 sati po lokalnom vremenu (13.00 GMT), objavio je dnevnik „Le Figaro“.

U izvještaju se navodi da je predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zakazao poslijepodne sastanak s nekoliko ministara o situaciji.

- Ministar poljoprivrede Marc Fesneau obećao je u ponedjeljak da će objaviti nove mjere u narednih 48 sati - objavila je televizija BFMTV.

Ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin rekao je u nedjelju da će 15.000 policajaca biti raspoređeno kako bi osigurali bezbjednost kao i da traktori ne voze u glavnom gradu Pariza i drugim velikim gradovima.

U petak je Gabriel Attal na sastanku sa poljoprivrednicima koji protestuju odustao od planova Vlade da se progresivno povećava porez na goriva za poljoprivredu za 0,03 eura godišnje do 2030. godine.

Obećao je i da će drastično pojednostaviti administrativne procedure.

Državni zakon „Egalim“, koji ima cilj da zaštiti prihode farmera u pregovorima s industrijom i supermarketima, bio je još jedna tačka spora za poljoprivrednike koji protestuju.

Bolje plaće

Attal je obećao da će obezbijediti da se zakon poštuje, da će vršiti maksimalni pritisak u komercijalnim pregovorima i oštro sankcionisati preduzeća koja odbijaju da se povinuju.

Premijer je obećao i da će brzo distribuisati pomoć za hitne finansijske slučajeve. Attalove izjave podijelile su poljoprivrednike.

Poljoprivrednici traže bolje plaće, pojednostavljenu administraciju, bez novih zabrana pesticida, prekid povećanja cijena traktorskog goriva i bolju kompenzaciju nakon katastrofa.

Protive se i pritisku propisa Evropske unije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.