NE PLANIRAJU ODUSTATI

Nakon uklanjanja bodljikave žice s granice: Rastu tenzije između američke vlade i Teksasa

Savezna vlada je prekršila sporazum između SAD-a i saveznih država, poručio je guverner

Sjeku žicu. Los Angeles Times

Z. K.

27.1.2024

Tenzije između američke vlade i Teksasa, a koje se tiču kontrole američko-meksičke granice ušle su u novu fazu, a čini se kako vlasti u Teksasu ne planiraju odustati od svojih planova postavljanja bodljikave žice na granici.

Ilegalna migracija

Napetost između Vašingtona i Teksasa naročito su se intenzivirale nakon što je guverner države Greg Abott izjavio kako će prkositi Bajdenovoj administraciji i američkom vrhovnom sudu koji je donio odluku kako se bodljikava žica mora ukloniti.

- Savezna vlada je prekršila sporazum između SAD-a i saveznih država. Izvršna vlast SAD-a ima ustavnu dužnost da provodi te zakone i prekršila ih je. Rezultat je oboren rekord kada je riječ o ilegalnim migracijama. Bidenovi postupci izazvali su invaziju migranata od koje se moramo braniti - poručio je guverner.

Povodom cijele situacije reagovala je i Granična patrola te su poručili kako ne planiraju ukloniti bodljikavu žicu koja je postavljena duž južne granice.

- Dok se ovo pitanje ne riješi na sudu, odnos između granične patrole, Odjela za javnu sigurnost Teksasa i Vojnog odjela Teksasa ostaje jak. Naš fokus uvijek će biti misija zaštite ove zemlje i njenog naroda. Na terenu nastavljamo raditi zajedno s partnerima u nastojanju da to ostvarimo. 

Granična patrola nema planove da ukloni infrastrukturu koju je Teksas postavio duž granice. Naš stav ostaje isti - saopćili su iz Granične patrole.

Inače, Vrhovni sud SAD-a ranije je donio odluku o tome da se bodljikava žica koju su vlasti Teksasa postavile u blizini obala rijeke Rio Grande mora presjeći. Ipak, žica je ostala na svom mjestu budući da saveznim zvaničnicima nije odobren pristup ovom području.

Dok je Bijela kuća politiku Teksasa i guvernera Abbotta nazvala nehumanom i kontraproduktivnom, guverner je rekao kako brani državu od "invazije". S druge strane, američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) je izjavio kako će, ukoliko Kongres odobri Nacrt zakona o sigurnosti granica, zatvoriti granicu.

- Predugo znamo da je granica probijena. Davno je prošlo vrijeme da se to popravi. Kada bi ono što je dogovoreno bilo usvojeno kroz zakon, to bi bio najpravedniji set reformi granične sigurnosti koje je naša zemlja ikada vidjela - poručio je Bajden.

Ozbiljna situacija

Da je situacija ozbiljna dokaz su i najave ekstremista krajnje desnice u SAD-u koji su najavili skup pod nazivom "Vratite nam našu granicu". Oružani konvoj trebao bi se kretati do granice s Teksasom, a desničari su na Telegram kanalima naglasili kako će se skupovi održati u Arizoni, Kaliforniji i Teksasu.

- Pridružite nam se. Vrijeme je da se mi narod mirno okupimo u čast naših ustavnih prava. Želimo pozvati vladu da preduzme akcije i osigura našu južnu granicu - poručili su.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.