GENERAL ARMAGEDON

Mjesecima nije bio viđen u javnosti: Pojavila se fotografija generala Surovikina

Fotografija prikazuje muškarca sa sunčanim naočalama i kapom u šetnji uz ženu nalik generalovoj supruzi Ani

General Surovikin sa suprugom Anom. Twitter

H. J. I.

4.9.2023

Fotografija na kojoj je navodno ruski general Sergej Surovikin, zvan Armagedon, koji nije bio viđen u javnosti od kratke i neuspjele pobune ruske plaćeničke grupe Wagner, objavljena je u ponedjeljak na Twitteru.

- General Sergej Surovikin je vani. Živ, zdrav, u svom domu, s porodicom, u Moskvi. Fotografija snimljena danas - napisala je novinarka Ksenija Sobčak. 

Agencija Reuters nije mogla odmah provjeriti autentičnost fotografije koja prikazuje muškarca sa sunčanim naočalama i kapom u šetnji uz ženu nalik generalovoj supruzi Ani.

Više medija izvijestilo je da je Surovikin pao u nemilost u Kremlju nakon neuspjele pobune koju je plaćenička grupa Wagner povela 23. do 24. juna te da se istražuje njegovo moguće sudjelovanje u pobuni i da je u kućnom pritvoru.

U vrijeme pobune Surovikin se pojavio u videosnimci bez insignija, činio se napet i pozvao je šefa Wagnera Jevgenija Prigožina da odustane od marša na Moskvu.

Državna novinska agencija RIA prenijela je u avgustu da je Surovikin smijenjen s dužnosti zapovjednika zračnih snaga i da ga privremeno mijenja njegov dotadašnji zamjenik Viktor Afzalov.

Surovikin je stekao nadimak "general Armagedon" tokom ruske vojne intervencije u Siriji zbog brutalne taktike koju je ondje primijenio.

U oktobru 2022. postavljen je na čelo ruskih vojnih operacija u Ukrajini, no u januaru je ta uloga dodijeljena generalu Valeriju Gerasimovu, načelniku Glavnog štaba, a Surovikin je postavljen za Gerasimovljeva zamjenika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.