NAKON EKSPLOZIJE

Pronađena dva tijela u ruševinama zgrade u Marseju

Večeras su bol i tuga veliki, rekao je gradonačelnik Marseja Benoit Pajan

Tokom akcije spašavanja. AP

A. O.

10.4.2023

Dva tijela pronađena su u ruševinama zgrade koja se srušila u Marseju (Marseilleu) nakon velike eksplozije, saopćile su francuske vlasti rano jutros, dok su spasioci pokušavali pronaći najmanje šest osoba za koje se još uvijek nema.

Tijela su pronađena oko 24 sata nakon što je eksplozija srušila četverospratnu zgradu u lučkom gradu na Mediteranu, prenosi VOA.

Akcije spašavanja

Radnici hitne pomoći nastavili su sa akcijama spašavanja do nedjelje uveče do ranih sati ponedjeljka uz pomoć dizalice i svjetala, ali stalna vatra ispod ruševina ometala je njihov rad, što je otežavalo vatrogascima da rasporede pse tragače.

- S obzirom na posebne poteškoće intervencije, vađenje (tijela sa lokacije) će potrajati - navodi vatrogasna služba u kratkom saopćenju u kojem je objavljeno da su tijela pronađena.

Pravosudni organi će zatim pristupiti identifikaciji žrtava, dodaje se.

Ranije u nedjelju, prije otkrivanja tijela, lokalni tužilac Dominique Laurens rekao je novinarima da osam osoba "nije odgovaralo na telefonske pozive".

Lakše povrede

Pet osoba iz susjednih zgrada zadobilo je lakše povrede u eksploziji i urušavanju, koji se dogodio oko 12:40 sati u nedelju (22:40 GMT u subotu).

- Večeras su bol i tuga veliki - rekao je gradonačelnik Marseja Benoit Pajan (Payan) u izjavi.

Sve službe grada, ali i države, i dalje su u ovom trenutku potpuno opredijeljene za nastavak potrage, dodao je on.

Uzrok eksplozije

Uzrok eksplozije tek treba da se utvrdi, ali istražitelji razmatraju mogućnost da je to rezultat curenja gasa.

Više od 100 vatrogasaca borilo se sa požarom u ruševinama zgrade, za koju se vjeruje da ima po jedan stan na svakom spratu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.