ISTRAGA

Dva mjeseca od tragedije u Domu na Bjelavama: Kako je umrla dvomjesečna beba

Još se čeka nalaz obdukcije tijela novorođenčeta koje je iznenada preminulo 22. februara

Policija odmah obaviještena o događaju. Avaz

19.4.2024

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu i dalje istražuje slučaj smrti dvomjesečne bebe, koja je 22. februara preminula u Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama.

Poduzete radnje

Još se, kako nam je potvrđeno, čeka nalaz obdukcije, nakon čega će biti poznat tačan uzrok smrti. Ova vijest prije dva mjeseca šokirala je bh. javnost jer je beba oduzeta od roditelja i prebačena u spomenuti dom.

- Što se tiče događaja koji se odnosi na smrt dvomjesečne bebe, Tužilaštvo poduzima radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti koji se tiču uzroka smrti - navela je za “Avaz” Azra Bavčić, portparol Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Djevojčica je preminula u Domu 22. februara u večernjim satima. Odmah su o tome obaviješteni policija i Tužilaštvo KS, nakon čega je pokrenuta istraga.

Otac pušten

Bebu je u Dom smjestio Centar za socijalni rad 14. februara prilikom hapšenja njenog oca M. Z. zbog nasilja u porodici nad bivšom suprugom.

Tužilaštvo vodi istragu o smrti bebe. Avaz

Tom prilikom beba je bila s njim i on je tražio da je preuzme Centar. Otac je u međuvremenu pušten iz pritvora, a Tužilaštvo protiv njega vodi posebnu istragu kako za nasilje u porodici tako i za oduzimanje njihovog zajedničkog 11-godišnjeg djeteta.

Majka prijavila Centar

U međuvremenu, majka preminule bebe pokrenula je postupak protiv Centra za socijalni rad zbog smještanja djevojčice u Dom. Kako nam je saopćeno iz Tužilaštva KS, trenutno se radi na provjerama navoda iz majčine prijave koja tvrdi da je beba njoj trebala biti predata te da je nezakonito smještena u Dom na Bjelavama.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.