"AVAZ" OTKRIVA

Njemački državljanin skinut s leta za Istanbul: U Sarajevu pritvoren član bande "United Tribuns"

Sud BiH u ekstradicionom postupku odredio pritvor za Džihana Orana, za kojim je Interpol Visbaden raspisao potjernicu zbog pucnjave

Istraga u Njemačkoj: Audi na koji je pucano. Facebook

29.3.2024

Sud Bosne i Hercegovine je u postupku izručenja potraživanog Džihana Orana (Cihan), prema međunarodnoj potjernici Interpola Visbaden, SR Njemačka, odnosno potjernici Interpola Sarajevo, donio rješenje kojem se Oranu određuje privremeni pritvor u trajanju od 18 dana.

Pritvor može trajati do 5. aprila ili do nove odluke Suda, saopćeno je iz Suda BiH za „Avaz“.

Oružani sukob

Džihan Oran (36) uhapšen je 19. marta na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, na letu za Istanbul, nakon što je utvrđeno da je Interpol Visbaden raspisao potjernicu za njim zbog krivičnog djela povrede koje uzrokuju smrt.

Uhapšeni je osumnjičen za pokušaj ubistva u sukobu dvije suprotstavljene grupe u njemačkoj gradu Nathajmu.

Oran: Pobjegao iz Njemačke. Facebook

Mediji prenose da je riječ o osumnjičenom za kojeg se samo navodi da ima prijavljeno boravište u njemačkom gradu Hajdenhajmu, a koji je prije dvije sedmice otvorio vatru na automobil u pokretu u kojem je bilo nekoliko osoba.

Navodno se radilo o sukobu dvije suparničke grupe. Nakon pucnjave on je uspio pobjeći policiji, koja je, u saradnji s tužilaštvom u Elvangenu, raspisala međunarodnu potjernicu.

Pucano na Audi

Njemački mediji podsjećaju da je do pucnjave došlo 5. marta ove godine, kada su se sukobile dvije grupe. Tada je pucano na automobil Audi. Vlasnik Audija je uspio pobjeći u susjedno dvorište i ostao je nepovrijeđen, ali je policiji izjavio da je više nego jasno da je on bio meta. Policija je na njegovom Audiju pronašla nekoliko rupa od metaka.

Njemački „Bild“ je ranije za Džihana Orana pisao da je predsjednik bande „United Tribuns“ u Ulmu.

Tužilaštvo Elvangena je potvrdilo da je poslalo zahtjev za izručenje te da je to procedura koja će potrajati, ali će on svakako biti izručen Njemačkoj.

Sukob ispred bordela

Oran se 2015. godine povezivao s pucnjavom ispred bordela u Ulmu. Prema pisanju „Bilda“, tada je pucano na braću koja su vlasnici bordela i pripadnici suparničke bande "Blue Rockmachine". Braća su izašla iz zgrade, odjednom su ispaljena četiri metka, ali niko nije bio povrijeđen. Djelo je okvalificirano kao pokušaj ubistva. Policija je vodila istragu protiv Orana, jer je, navodno, naredio pucnjavu na suparnike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.