KANTONALNI SUD SARAJEVO

Detalji sa suđenja za ubistvo sarajevskih policajaca: Macanova odbrana traži rekonstrukciju događaja

Prikazani snimci videonadzora na kojima je crni Seat Leon

Bijeli Golf bio predmet krađe. Avaz

26.2.2024

Ulaganjem materijalnih dokaza Tužilaštva danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Žižanu, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine na Alipašinom Polju.

Krvava odjeća ubijenih policajaca 

Kantonalne tužiteljice Aida Topalović i Šeila Heljić uložile su u sudski spis deset registratora s materijalnim dokazima, među kojima i krvavu odjeću ubijenih policajaca, kao i zapisnike s uviđaja na licu mjesta i pregleda službenog Golfa 7.

U sudnici je prikazano i pet snimaka s videonadzora više objekata, a na kojima se vidi crni Seat Leon za kojeg Tužilaštvo navodi da su se njime koristile ubice.

Prikazani su snimci s više kamera videonadzora kulturnog centra „Kralj Fahd“, a na kojima se vidi dolazak Seata Leona na Alipašino Polje.

I kamere KJKP „Toplane“ zabilježile su isto vozilo koje je kružilo naseljem. Isto vozilo prikazano je na snimci videonadzora Bosanske džamije na Alipašinom Polju.

Videonadzor objekta „Mercator“ evidentirao je u 04:16 sati prolazak bijelog Golfa 6 (koji je bio predmet krađe, op. a.) koji se polako kretao, a za njim je išao Seat Leon.

Kamera „Gatarić Multi –Shopa“ snimila je Seata kako se velikom brzinom udaljava nakon događaja u Geteovoj ulici.

I na kraju videonadzor „Pavlović banke“ snimio je crnog Seata Leona u 04:20 i 04:26. sati. Vozilo je prošlo, a potom se vratilo. Svjedoci su ranije potvrdili da su bili radovi na putu, te se tim pravcem nije moglo proći.

Među materijalnim dokazima i izuzetim stvarima je i jedna siva kapa fantomka za koju je advokat Duško Tomić kazao da nije nađena kod optuženog Macana i da nema veze s događajem.

Naredni pretres 11. marta

Nakon ulaganja dokumentacije vezane za izuzeće dijelova automobila i oružja pronađenih u Kočeviku na Palama, advokat Tomić je kazao da su ovi materijalni dokazi rezultat izjave Aleksandra Macana.

Tužiteljice su najavile da će na narednom pretresu zakazanom za 11. mart završiti s unošenjem materijalnih dokaza, te je preporučeno odbranama da pripreme svoje prijedloge. Macanova odbrana je već unaprijed najavila da će tražiti rekonstrukciju događaja.

Optužnica Marinkovića, Macana i Trifkovića tereti da su 26. oktobra 2018. godine u sarajevskom naselju Alipašino Polje u 4:20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi vozila - Golfa u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Adis Šehović je od zadobivenih povreda preminuo na licu mjesta, dok je Davor Vujinović, koji je teško ranjen, nekoliko sati nakon tog tragičnog događaja podlegao povredama.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.