BILO MNOGO PIJANIH VOZAČA

Srednjobosanski kanton: Prošle godine evidentirano 1.847 nesreća u kojima je 17 osoba poginulo

Poduzimane planske aktivnosti na suzbijanju saobraćajne delikvencije

Brojne teške nesreće. Avaz

B. C.

20.1.2024

Tokom 2023.godine policijski službenici su u oblasti saobraćaja kontinuirano poduzimali planske aktivnosti na suzbijanju saobraćajne delikvencije u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, te ublažavanju njihovih posljedica, saopćeno je iz MUP-a Srednjobosanskog kantona. 

Zadržani do otrežnjenja

U ovom periodu evidentirano je 1.847 saobraćajnih nezgoda u kojima je poginulo ukupno 17 osoba, što predstavlja povećanje za 2 osobe u odnosu na prethodnu godinu

Zbog različitih prekršaja, iz saobraćaja je isključeno ukupno 1.868 vozila, što je za 488 ili 35 posto više u odnosu na prethodnu godinu, kada je isključeno 1.380 vozila. Također, isključeno je i 2.918 vozača, što je više za 34 ili 1,7 posto u odnosu i na prethodnu godinu. Zbog alkoholiziranosti iz saobraćaja je isključeno ukupno 1. 490 vozača, od kojih je 626 vozača zadržano u policijskim stanicama do otriježnjenja zbog prisustva alkohola u organizmu preko 1,5 promila.

Korištenje mobilnih i fiksnih radara, kao i LPR kamera

Kontinuiranim korištenjem stacioniranih i mobilnih radarskih sistema, u ovom periodu evidentirano je ukupno 79.348 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine, što predstavlja smanjenje za 10posto u odnosu na prethodnu godinu.

- Poboljšanju stanja sigurnosti na području našeg kantona doprinosi i korištenje LPR kamera, koje između ostalog evidentiraju neregistrovana vozila, kao i vozila koja se potražuju po raznim osnovama, što u mnogome doprinosi rasvijetljavanju raznih oblika krivičnih djela, gdje se pruža veoma efikasna pomoć i drugim policijskim agencijama u Bosni i Hercegovini- naveli su iz MUP-a SBK. 

Oduzimanje vozila

Važno je napomenuti i oduzimanje vozila višestrukim povratnicima u vršenju najtežih saobraćajnih prekršaja. Vozila se oduzimaju kao sredstva izvršenja prekršaja, kako bi se takve osobe spriječile u daljem činjenju prekršaja, odnosno ugrožavanju sigurnosti u saobraćaju za sve druge učesnike. U ovom periodu takvih vozila je oduzeto ukupno 124, dok su vraćena 68 vozila.

Uspješno su realizovane brojne akcije, kao što su pojačane kontrole neregistrovanosti vozila, alkoholiziranih vozača i dr. koje su također, imale značajan doprinos u poboljšanju stanja sigurnosti saobraćaja na području našeg kantona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.