PRVOSTEPENA PRESUDA

Direktor Doma zdravlja Bosanska Krupa Mujo Kekić osuđen uslovno na godinu zatvora zbog nezakonitog zapošljavanja

Dozvoljena žalba Kantonalnom sudu u Bihaću

Mujo Kekić. Avaz

B. C.

29.12.2023

Općinski sud u Bosanskoj Krupi  22. novembra donio je prvostepenu presudu kojom je direktoru Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi Muji Kekiću (65) izrekao uslovnu kaznu zatvora u trajanju od (1) jedne godine zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. u vezi s članom 55. Krivičnog zakona Federacije BiH, a kojom je istovremeno određeno da se ista neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od (3) tri godine od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo, saopćeno je iz Tužilaštva USK.

Podsjećamo, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je optužnicu protiv Muje Kekića 25.05.2023. godine zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Predmetnom optužnicom optuženom je stavljeno na teret da je od sredine januara 2016.godine do kraja novembra 2020. godine u svojstvu službene osobe direktora Doma zdravlja Bosanska Krupa svjestan da iskorištavanjem svog službenog položaja i ovlaštenja u rukovođenju radom ustanove nezakonito zapošljava lica M.R., M.B.L., N.M., Š.E., H.M., B.A., F.D., Š.D., M.A., J.M., A.B., S.T., Š.E., i M.A. i na taj način istim pribavlja korist u vidu zasnivanja radnog odnosa, a što je i htio suprotno Pravilniku o radu Doma zdravlja kojim je regulisan postupak zasnivanja radnog odnosa putem javnog konkursa iste i zaposlio čime je počinio krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Protiv ove presude stranke imaju pravo izjaviti žalbu Kantonalnom sudu u Bihaću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.