GRADAČAC

Ni nakon skoro četiri mjeseca zločinac nije ukopan: Troškovi čuvanja Sulejmanovićevog tijela veći od 5.000 KM

Ukop višestrukog ubice jeste problem, dug će se morati platiti iz gradskog budžeta, navodi gradonačelnik Dervišagić

Sulejmanović: Ubio tri osobe. Facebook

H. Čalić

4.12.2023

Za nekoliko dana navršit će se četiri puna mjeseca od krvavog pohoda i zločina koji je u Gradačcu počinio Nermin Sulejmanović. On je 11. avgusta u jutarnjim satima, nakon što je divljački premlatio, iz pištolja usmrtio svoju nevjenčanu suprugu Nizamu Hećimović, i to pred njihovom desetomjesečnom bebom. Krvavi čin prenosio je na društvenim mrežama, a onda je u gradu ubio Denisa i njegovog oca Džengiza Ondera te ranio policajca i još jednu osobu, nakon čega je presudio sebi.

Tijelo u hladnjači

Od toga dana njegovo tijelo se nalazi u Komemorativnom centru u Tuzli u hladnjači. Niko neće da preuzme tijelo. Članovi dalje porodice izjasnili su se da bi organizirali ukop, ali je problem grobno mjesto.

O problemu koji nikako da se riješi razgovarali smo s gradonačelnikom Gradačca Edisom Dervišagićem.

Dervišagić: Problem grobno mjesto. Facebook

- Ukop višestrukog ubice jeste problem. Članovi porodice su izjavili da bi snosili troškove ukopa, ali je problem grobno mjesto. Grad Gradačac nema gradsko groblje. Mi smo poslali više upita institucijama i Islamskoj zajednici za grobno mjesto, ali niko nije dao pozitivan odgovor. Ljudi neće da na njihovom groblju leži ubica. Dan u Komemorativnom centru košta 41 marku. Nagomilano je oko 5.000 maraka duga i to će se, po svoj prilici, morati platiti iz budžeta Grada. Sve ovo govori da će se morati naći rješenje, ovo ne može ići unedogled - kazao je Dervišagić za „Dnevni avaz“.

Nema mjesta

Kontaktirali smo i Komemorativni centar u Tuzli.

- U našem gradskom groblju nema mjesta. Ovaj problem treba riješiti rodbina ili Gradska uprava Gradačca. Imali smo slučajeva da tijela čekaju na sahranu desetak dana, naprimjer da porodica dođe iz inozemstva. Imali smo i slučaj dva umrla migranta, pa se čekala identifikacija. Po nekoliko dana na sahranu se čeka kada premine beskućnik, pa općina snosi troškove. Naše je mišljenje da se svako mora ukopati, bez obzira na to šta je uradio - naveli su iz Komemorativnog centra u Tuzli.

Tijelo Sulejmanovića se nalazi u rashladnom hermetički zatvorenom limenom sanduku. Čeka se da se neko javi da preuzme tijelo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.