GRAČANICA

Razbojnici provalili u prostor Udruženja osoba s poteškoćama u razvoju: Šteta u vrijednosti 3.000 KM

Materijal će se nabaviti, ali je ovo jak emotivni udarac na sve članove udruženja, rekla je Mujić

Uništen materijal. H. Čalić / Avaz

H. Čalić

10.8.2023

U noći s utorka na srijedu, nepoznate osobe provalile su u prostor koji koristi Udruženje djece i omladine s poteškoćama u razvoju „Futura“, u ulici Drafnići u Gračanici, saznaje portal "Avaza".

Na divljački način, za sada nepoznate osobe su izvršile premetačinu materijala koji se koristi za kreativne radionice osoba u Udruženju „Futura“.

Slučaj je prijavljen policiji jučer, u srijedu, 9. avgusta, u 11 sati, nakon čega su policijski službenici PU Gračanici obavili uviđaj i tragaju za provalnicima. Razgovarali smo sa predsjednicom Udruženja Verom Mujić, koja je u stanju šoka, jer ne može da dođe sebi, nakon što je zatekla haos u prostoru MZ, koje koristi udruženje, dijelu gdje je smješten materijal za radionice za oko 50 osoba s poteškoćama u razvoju.

Emotivni trag

- Šta bi čovjek poslije ovoga mogao kazati. Ništa. Naše udruženje postoji 13 godina, okupili smo i pomažemo osobama o kojima je riječ, pomažemo im u našim kreativnim radionicama, čime roditeljima, ali i osobama pomažemo da prevaziđu svoje teško stanje. Izrađujemo ukrasne predmete, koje izlažemo na bazarima, manifestacijama, ponešto i prodamo i od toga se finansiramo. Sada smo ostali bez materijala, ali i 200 gotovih čestitki. Šteta je približno 3.000 maraka. Mi ćemo materijal nabaviti, ali je emotivni trag ostao na svim članovima Udruženja „Futura“ - rekla je Vera Mujić za portal „Avaza“.

Istakla je da rad Udruženja pomaže Grad Gračanica, obezbjeđuje plaću defektologu, a pomoć stiže i od MFS-Emmaus.

Pozivi građana

Osim osoba s područja Gračanice, ovdje boravi i par osoba iz općine Doboj Istok. Otkad se saznalo za provalu, u „Futuru“ stižu pozivi građana, koji nude pomoć.

- Do suza nas je ganuo potez Dječijeg obdaništa „Naša djeca“. Jutros su došli i donijeli svoj materijal, igračke, predmete da nam pomognu. Mi sve vrijeme radimo human, težak i odgovoran posao, a eto nekome je to zasmetalo. Lopovi nisu ništa ukrali, došli su samo da unište ono što su ove osobe napravile sojim strpljivim radom, da unište materijal, onako brutalno - kazala je Mujić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.