AVAZ NA LICU MJESTA

Osumnjičeni za pokušaj ubistva kod kojih je pronađen arsenal oružja predati Tužilaštvu KS

Radi se o Vedadu R., Erminu Č. i Nedimu M.

Piše: E. T.

12.6.2022

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo predali su Tužilaštvu KS trojicu osumnjičenih za pokušaj ubistva na Ilidži.

Radi se o Vedadu R., Erminu Č. i Nedimu M.

Poduzimajući mjere i radnje na rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela pokušaj ubistvo u ulici Izeta Musića, Općina Ilidža na štetu E.H., policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo uhapsili su ove osobe, svi nastanjeni na području Općine Ilidža.

Rasvjetljavanjem ovog krivičnog djela, pripadnici MUP-a KS su jučer i danas na području Općine Ilidža i Općine Centar pronašli arsenal oružja.

Također, daljim kriminalističko-istražnim i operativnim radom, policijski službenici su došli do saznanja da se navedena lica, pored navedenih, mogu dovesti u vezu sa izvršenjem više krivičnih djela iz člana 323. KZ FBiH (Izazivanje opće opasnosti), izvršenih u proteklom vremenskom periodu na području Općine Ilidža, te da isti posjeduju i neovlašteno drže veće količine oružja, eksplozivnih naprava i narkotičkih sredstava.

Osumnjičeni predati Tužilaštvu. E. Trako

U cilju dokumentovanja i rasvjetljavanja predmetnih krivičnih djela pretresen je objekt na Ilidži službenici pronašli i oduzeli mobitele, oružje, novac, municiju.

- Pronađeni su i snimač marke "Alhua", dva metalna osigurača-prstena ručne bombe, kao i četiri eksplozivne naprave-bombe, inicijalna kapsula, tromblonska trenutna mina, improvizovana eksplozivna naprava, tri pištolja, jedan pištolj sa prigušivačem, 1.390 komada municije raznog kalibra, jedan prigušivač, osam okvira za automatsku pušku, jedan improvizovani pištolj olovka, dvije automatske puške, pet limova za municiju, jedan zatvarač za automatsku pušku i dva mobitela - saopćeno je iz policije.

Nastavljajući aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentiranju krivičnih djela izvršenih na području Kantona Sarajevo policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo operativnim radom na terenu došli su do saznanju da se u stanu koji koristi osoba inicijala K. D. iz Sarajeva nalazi veća količina vatrenog oružja i municije.

Uz prethodnu saglasnost dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici su od dežurnog sudije Općinskog suda u Sarajevu pribavili naredbu za pretresanje kuće i pratećih objekata koje koristi pomenuta osoba na području općine Centar Sarajevo kojom prilikom su pronađena veća količina oružja.

Oduzeti su jedan samostrijel sa optičkim nišanom, 1.177 komada metaka raznog kalibra, 42 komada metalnih cijevi-dijelova pištolja, jedan kundak (drška) za pušku, jedan pištolj bez obiljeżja i pripadajuće cijevi i okvira, osam komada okvira za pištolj, jedan okvir za automat 'Šmajser”, jedan okvir za "PASP", dva para drvenih obloga za rukohvat pištolja, četiri pribora za čišćenje oružja, jedna puška "Pumparica” i jedna registarska tablica za kojom je raspisana potraga od strane Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.