TUŽILAŠTVO SBK

Potvrđena optužnica protiv Ferde Gazibarića i ostalih zbog pljačke u Austriji

Vlasnicu ostavili vezanu, usljed čega se nesretna žena ugušila

Kantonalni sud u Novom Travniku potvrdio optužnicu. Avaz

Piše: B. C.

16.3.2022

Tužilaštvo Srednjobosanskog kantona (SBK) podiglo je optužnicu protiv Feralda Gučanina Gazibarića zvanog Ferdo (51), Olivera Sivonjića (52) i Dalibora Ivančevića (47) zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi s krivičnim djelom razbojništvo. Optužnicu je potvrdio Kantonalni sud Novi Travnik.


Formirali grupu ljudi

Optuženima se na teret stavlja da su, prema prethodnom dogovoru, u periodu od 13. do 15. aprila 2011. godine otputovali u Republiku Austriju, gdje su se sastali s osuđenim Selverom Marhoševićem i Bojanom Pavlovićem te zajedno s njima formirali grupu ljudi od najmanje pet osoba za povremeno činjenje krivičnih djela.

Optuženi su, djelujući kao grupa, u noći između 20. i 21. aprila 2011. godine, nakon što su od nepoznate osobe dobili informaciju da se u kući, koja se nalazi u gradu Gozau, Republika Austrija, vlasništvo 86-godišnje Elizabet Fašl (Elisabeth Faschl), u sefu nalazi veća količina novca i zlatnog nakita, dovezli su se do kuće oštećene. Potom su napravili otvor na staklu prozora te upotrebom žice otvorili prozor kroz koji su ušli u kuću te izvršili premetačinu stvari kako bi pronašli zlato i novac.


Ostavili je vezanu

Ženu je probudila buka, a oni su joj pertlama vezali ruke, platnenom krpom vrat i usta, kao i noge, te su je prekrili s više deka.

Iz sefa su ukrali zlatni nakit i novac u neutvrđenom iznosu. Staricu su ostavili vezanih ruku i nogu, s krpom preko usta i pokrivenu s više deka, što je dovelo do smrti koja je izazvana gušenjem.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.