AVAZ SAZNAJE

Zenička aktivistica osuđena na godinu i po zatvora: Lažno prijavila muškarca da je silovao psa, uništila mu život

U više navrata davala lažne iskaze kojim je teško optuživala K.A., a veterinar utvrdio da pas nije zlostavljan ni seksualno niti na drugi način, a neretni muškarac kritičnog dana nije bio u Zenici

Tužilaštvo ZDK dokazalo optužnicu. Avaz

Piše: Ad. A.

12.8.2021

Postupajući po optužnici Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, Općinski sud u Zenici, je donio je osuđujuću, prvostepenu i nepravosnažnu presudu protiv Jasmine Josipović zbog krivičnih djela lažno prijavljivanje i davanje lažnog iskaza. 

Njoj je sud izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godine i šest mjeseci zatvora.

Naime, Josipović se tačkom 1. optužnice teretila da je 24. avgusta 2017.godine pozvala dežurnog operativnog Policijske stanice Crkvice u Zenici i prijavila da jedan nepoznati muškarac seksualno iskorištava pse lutalice. Ona je dalje navela da je pas koji joj je bio poznat i kojeg su svi zvali Bela silovao taj muškarac u unutrašnjosti napuštene kuće.


Veterinarski pregled

Nakon toga Josipović je 25. avgusta 2017. godine ponovo pozvala dežurnog policajca i prijavila da je pronašla osumnjičenog muškarca. Odvela je policijsku patrolu do stana u kojem živi K.A. i optužila ga da je silovao psa iako je znala da se to nije desilo.

Ona je inače aktivistica Udruženja „Šapa“, a isti dan kada je navodno krivično djelo počinjeno odvela psa Belu na pregled kod veterinara. On je u svom nalazu konstatovao da nisu ustanovljene promjene koje ukazuju da je pas zlostavljan niti seksualno, niti na drugi način.

Također, inspektori su utvrdili da je Josipović dala potpuno drugačiji opis osumnjičenog od K. A.


Preživio javni linč

Tu se priča ne završava. Tačkom 2. optužnice Josipović se tereti da je 31. avgusta 2017.godine, iako upozorena da je davanje lažnog iskaza krivično djelo, prilikom davanja izjave na zapisnik pred istražiteljima ponovila sve što je navela prilikom prijavljivanja ovog djela.

Pojasnila je kako je identifikovala K.A., iako joj je on rekao u usmenom razgovoru da se prethodnog dana nalazio na Smetovima, zbog čega je K.A. u svojstvu osumnjičenog ispitan a postupak u konačnici okončan donošenjem naredbe o neprovođenju istrage od strane Kantonalnog tužilaštva ZDK, što je sve K. A. nanijelo teške posljedice jer je putem štampe i društvenih mreža protiv njega pokrenuta medijska hajka, kom prilikom je trpio teške uvrede i poziv na javni linč od strane zajednice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.