POZITIVAN PRIMJER

Suad Bešlić se iz Njemačke vratio u BiH: U Živinicama pokrenuo proizvodnju prvih bh. vatrogasnih vozila

Brojne visokotehnološke prednosti za domaće i evropsko tržište. Zbog jedne majčine suze odlučio je pokrenuti biznis u domovini

Proizvodni pogon SU-AD u Živinicima. Avaz

H. Čalić

29.1.2024

I dok sve više mladih i obrazovanih Bosanaca i Hercegovaca pakuje kofere i odlazi iz BiH u potrazi za boljim životom i sigurnijom svakodnevicom, jedan drugačiji, pozitivan primjer zabilježili smo u Živinicama.

Posjetili smo firmu SU-AD, koju je osnovao Suad Bešlić, diplomirani inženjer mašinstva koji je konstruirao prvo domaće vatrogasno vozilo.

Otvorio pogon

Priča o njemu i njegovom uspješnom biznisu mnogima bi mogla biti putokaz kako se i u vlastitoj zemlji može dobro živjeti i zarađivati.

Ovaj mladi Kalesijac visoko obrazovanje inženjera stekao je u Njemačkoj, a praksu u firmi „Lentner“, u kojoj je godinama radio na proizvodnji vatrogasnih vozila. 

Bešlić: Uspješan poduzetnik. Avaz

Nakon nekog vremena došao je na ideju da u toj firmi formira svoj pogon u kojem će raditi dvadesetak mladih ljudi iz BiH. Ali do toga nije došlo, kako nam je rekao, zbog jedne majčine suze.

- Kada sam u BiH okupio 20 mladića raznih zanimanja kako bih ih pripremio za put u Njemačku, našla se i majka jednog od radnika i pitala me hoće li poslije odlaska njenog sina za njim otići i snaha i unučad. 

Facebook

Nakon što sam potvrdno odgovorio zaplakala je. Ta suza je bila jača od moga biznisa u Njemačkoj, pa sam odlučio, u dogovoru s ljudima iz „Lentnera“, odgoditi Njemačku i otvoriti pogon u Živinicama - naveo je Bešlić.

Mlaz za gašenje

I krenulo je bolje nego što se očekivalo.

- Krenula je proizvodnja vatrogasnih kola u našoj domovini. Ponosan sam na to što BiH ima svoj brend jer ovdje izgrađena vatrogasna vozila imaju brojne visokotehnološke prednosti, pa, recimo, spremnici za vodu su od 5 do 10 kubnih metara, mlaz za gašenje seže do 60 metara. Pretpregovori su završeni za deset vozila ove godine - rekao nam je Bešlić.

Vodi zaposlenike u Tursku

Firma ima i šest kooperanata, a u planu je otvaranje pogona u Stocu. Ove godine će se graditi i nova, savremena proizvodna hala, a to će biti šansa i za povećanje proizvodnje vatrogasnih vozila i nova zapošljavanja u Suadovoj firmi.

- Za posvećenost i predanost u radu svih 20 zaposlenika uskoro će na besplatnu petodnevnu ekskurziju u Tursku, a onda se bacamo na izradu 10 najsavremenijih vatrogasnih vozila za EU i BiH - poručio je Suad Bešlić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.