INDUSTRIJA

Amir Gross Kabiri o ulaganjima u BiH: Ova država ima dobre stručnjake i potencijal

Prepreka je bilo, ali su one bile minorne u odnosu na krajnji cilj

Aluminij je najveći izvoznik u Bosni i Hercegovini. Avaz

Piše: Eldar Abaz

31.5.2023

Amir Gross Kabiri, vlasnik M.T. Abraham Grupacije koja je kupila nekadašnji Aluminij u Mostaru i tako tu kompaniju spasila od gašenja i otpuštanja radnika, govorio je o tome kako je došao na ideju da svoj kapital uloži u BiH, zašto Mostar smatra svojim domom te da li je naišao na prepreke u ostvarenju svojih namjera.

Kabiri: Volja i želja su uvijek veće od bilo koje prepreke. Printscreen

Zašto baš ulaganja u The Hub of Fine Arts i Aluminij Industriju?

Bosna i Hercegovina ima ne samo iznimno velik ekonomski potencijal već i potencijal prirodnog bogatstva i visokoobrazovnih ljudi koji Bosnu i Hercegovinu mogu učiniti liderom u regiji. Ulaganja u Aluminij Industriju i The Hub of Fine Arts su pokazatelj da investicije u Bosni i Hercegovini su sigurne i da drugi investitori trebaju uložiti svoj kapital u razvoj i budućnost ove države. Izrael je moja domovina, a Mostar moj dom koji zasigurno zadugo neću napustiti i mojim ulaganjima pokazujem da vjerujem u ovu državu i njene ljude.

Nastaviti vjerovati

Zbog čega ste izabrali Bosnu i Hercegovinu?

Vjerujem da ova država može izrasti jako brzo u usporedbi na druge države. Imate veoma dobre vještine i stručnjake, a potencijal i prostor za rast u proizvodnji, turizmu i poljoprivredi neusporediv je s bilo kojom drugom zemljom u regiji. Samo trebate nastaviti vjerovati da to možete opet. Bosna i Hercegovina može postati jedna od vodećih država ove regije. Čvrsto vjerujem da ćemo u narednih pet godina vidjeti više ulaganja u Bosnu i Hercegovinu i da će ova država doživjeti ekonomski procvat.

Kako ste uspjeli spojiti umjetnost s Alumunij Industrijom?

The Hub of Fine Arts smatram svojim darom Mostaru, dokazom svoje predanosti i vizije ovog grada kroz svoju ljubav prema umjetnosti. Zbirka umjetnina Grupacije neprestano se razvija i raste. The Hub mi je prirastao srcu, ali on je samo jedan aspekt ciljeva Grupacije, a to je pomoći razvoju Mostara i regije uvođenjem visoke umjetnosti, promicanjem tolerancije i poštovanja prema svim dijelovima naše zajednice, ulaganjem u sport, poticanjem obrazovanja i otvaranjem prilika za zapošljavanje mladih generacija. Mi smo u stalnim razgovorima s Gradom Mostarom i tražimo načine kako poboljšati pozitivnu vidljivost i eksponiranost Mostara.

Južna interkonekcija

Planirate li pokrenuti još neku investiciju u nekom od drugih bh. gradova?

BiH je zemlja s velikim potencijalom, za koju se osjećam privrženim i u koju imam u planu nastaviti ulaganje različitim projektima u mnogim područjima, koje trenutačno procjenjujem, a neki od njih su predstavljeni tijekom ovogodišnjeg Sajma gospodarstva u Mostaru, poput strateškog projekta „Južne interkonekcije“. Južna interkonekcija temelji se na diversifikaciji resursa i ruta kako bi se omogućila sigurna opskrba prirodnim plinom koja će nam omogućiti da budemo održiviji i konkurentniji na evropskim tržištima. M.T. Abraham Group će zasigurno pokrenuti mnoge značajne projekte od kojih će benificirati cjelokupno bosanskohercegovačko društvo.

Ulaganja u zajednicu

- Prepreka je bilo, ali su one bile minorne u odnosu na krajnji cilj. Volja i želja su uvijek veći od bilo koje prepreke i ništa me nije moglo spriječiti u ostvarenju moje vizije, a to je razvoj ove zemlje, ulaganje u zajednicu i pobrinuti se da mlade generacije budu ponosne na svoju zemlju i da u njoj vide svoju svijetlu budućnost na način na koji je ja vidim. Više sam nego siguran da ćemo to i postići, to je moje opredjeljenje – istakao je Kabiri.

Aluminij Industrija

Osnovan 1975. godine i pod sadašnjim imenom poslujući od 1977. godine, s godišnjim proizvodnim kapacitetom većim od 350.000 metričkih tona, Aluminij je najveći izvoznik u Bosni i Hercegovini. Kao stub proizvodne baze i cjelokupne ekonomije Bosne i Hercegovine, aluminijska industrija, koju vodi isključivo tvornica Aluminij, podržava hiljade visokokvalitetnih radnih mjesta u proizvodnji i pratećih preduzeća.

U svom sastavu Aluminij industrija ima deset peći - Avaz
Proces rada odvija se 24 sata - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

S dugom poviješću koja je započela u prvim godinama 20. stoljeća, kompanija je ušla u svijet industrije otkrićem nalazišta rude boksita u Hercegovini i kasnijom eksploatacijom tog resursa. S izvrsnom strateškom lokacijom, Aluminij ima jednostavan pristup evropskom, bliskoistočnom i azijskom tržištu te globalni doseg do svih odredišta s dodijeljenim i direktnim željezničkim sistemom koji povezuje tvornicu s Lukom Ploče. Željeznička pruga Luke Ploče povezana je s glavnim gradovima okolnih zemalja - Sarajevom, Budimpeštom, Pragom i Bukureštom, a njen željeznički terminal koji je direktno povezuje s tvornicom Aluminij nalazi se unutar lučkih prostora.

Sa sjedištem u Mostaru, tvornica ima jednostavan pristup do četiri međunarodne zračne luke u Banjoj Luci, Sarajevu, Mostaru i Tuzli, što uključuje svakodnevne letove do velikih evropskih gradova. Još jedna prednost tvornice je dobro razvijen cestovni sistem koji povezuje Mostar sa svim evropskim destinacijama.

Povećanje kapaciteta

Aluminij industrija d.o.o. u svom sastavu ima deset peći, a u posljednjih godinu i po kupljene su tri radi povećanja kapaciteta. U jednu od najvećih peći može stati 50 tona tečnog metala. Sam rad unutar Aluminij industrije raspoređen je u četiri smjene, odnosno dvadesetčetverosatni je sistem rada.

Osim radnika koji su zaposleni na samom pogonu, odnosno zaduženi za topljenje aluminija, rezanje legura, provjeru i hlađenje, tu su i laboratorij, gdje se provjera hemijski sastav, zatim dio industrije koji je zadužen za električnu energiju, ali i sektor zadužen za navodnjavanje.

Samim tim, u sastavu Aluminij industrije d.o.o. zaposleno je 370 uposlenika, a kvalitet aluminij gredica je zagarantiran i poboljšan pomoćnom opremom, kao što su analizator spektra, linijski vodonik sistem za otplinjavanje, detektori vodonika, ultrazvučni testeri gredica i homogenizacija.

S obzirom na to da je riječ o pogonu gdje se radi visokim temperaturama te se topi aluminij, neophodni su i vatrogasci. Aluminij industrija d.o.o. u svom sastavu ima i vlastite vatrogasne ekipe, koje su udaljene svega nekoliko metara od samog pogona te su na raspolaganju 24 sata.

Kompleksan proces

Nakon što je nekadašnji mostarski Aluminij nestao s liste izvoznika u 2020. godini, njegov nasljednik Aluminij industrija, u vlasništvu M.T. Abraham Groupa, 2021. godine uvrstio se među najveće izvoznike, a 2022. godine postao je najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine.

Kada je riječ o samom procesu proizvodnje legura od aluminija, proces je vrlo kompleksan, ali se radi bez zastoja.

Primarna sirovina se topi i ide proces odstajivanja, zatim slijedi proces miješanja tekućeg metala, pa ide ponovo proces odstajivanja, nakon toga se uzima hemijska analiza. 

Aluminij je jedan od rijetkih proizvoda koji se mogu skoro unedogled reciklirati, a svaki višak koji ostaje od proizvedenih legura se ponovo topi te se na taj način iskorištava potencijal ovog materijala.

Nabavka sirovine

Osim trupaca, u Aluminij industriji proizvode se i aluminijski blokovi, koji se mogu rezati za različite primjene. Još jedan od proizvoda koji nastaju u pogonu Aluminij industrije jesu i mali inguti, koji se tale u malim pećima i od njih se najčešće proizvode dijelovi za autoindustriju.

Kroz sami pogon prolazi i pruga, odakle se pomoću vozova iz Ploča dovlače sirovine koje se koriste za proizvodnju materijala koji se voze dalje.

The Hub of Fine Arts

The Hub of Fine Arts osnovana je od M.T. Abraham Group i izložena djela pripadaju MTA fondaciji. Ova fondacija se već 20 godina bavi promocijom modrene umjetnosti i upravo The Hub of Fine Arts je jedan vid njihove promocije likovne umjetnosti i širenja znanja o modernoj umjetnosti.

The Hub of Fine Arts kolekcija prikazuje međunarodnu umjetnost - Avaz
Najbolja moderna likovna stvaralaštva - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Kolekcija umjetnina koja je prikazana manji je dio kolekcije MTA fondacije, koja se stvara 70 godina kao dio porodične tradicije, a izabrana djela predstavljaju najbolje primjere iz stvaralaštva prve polovine 20. stoljeća. U The Hub of Fine Artsu mogu se vidjeti izuzetni primjeri geometrijske apstrakcije, sintetičkog kubizma i kubizma, postimpresionizma, fovizma, futurizma i američkog modernizma.

Međunarodna umjetnost

The Hub of Fine Arts kolekcija prikazuje međunarodnu umjetnost, različiti se stilovi prepliću u tematskim širinama, ljepotama i značaju, te je takav potencijal iskorišten kao referentna tačka za stvaranje muzejskog izlagačkog koncepta. Zbirka predstavlja prve „izme“ rođene u Francuskoj početkom 20. stoljeća, ali i ostale najznačajnije modernističke pravce nastale i razvijane u ostalim dijelovima Evrope te u Sjevernoj i Južnoj Americi.

- U The Hub of Fine Artsu mogu se vidjeti izuzetni primjeri geometrijske apstrakcije, sintetičkog kubizma i kubizma, postimpresionizma, fovizma, futurizma i američkog modernizma, a bez umjetnika čija su djela izložena nije moguće zamisliti modernu umjetnost. Neki od njih su Edgar Degas, Amedeo Modigliani, Henri Matisse, Henri Rousseau, Kees van Dongen, Tamara de Lempicka, Maurice de Vlaminck, Suzanne Valadon, Gabriele Münter, Natalia Goncharova, Roberto Matta, Jean Puy, Jean Duffy, Alexander Rodchenko, Auguste Chabaud, Andres Gleizes, Jean Metzinger, Henry Manguin, Andre Lhote, Louis Valtat, Auguste Herbin, Leon de Smet, Maximillian Luce - kazala je kustosica galerije Danijela Ucović.

Poseban koncept

Ulazni dio The Hub of Fine Arts odiše otmjenim ambijentom koji je postignut zanimljivom kombinacijom materijala i dizajna. Zatim se otvara prostor za edukaciju za djecu i odrasle, odnosno mjesto gdje posjetioci mogu gledati edukativne projekcije i filmove o životima umjetnika.

Nakon toga otvara se izlagački dio The Hub of Fine Artsa koji je bajkoviti – paralelni univerzum stvoren od izuzetnih umjetničkih ostvarenja muzejskog kvaliteta koja se ne mogu vidjeti u našoj regiji. Posjetioci mogu boraviti u galeriji u zavisnosti od svog osobnog interesa za prikazanu umjetnost. Raznolik sadržaj nadopunjuju dekorativni i funkcionalni luksuzni suveniri inspirirani izloženim umjetničkim djelima.

Izuzetan potencijal The Hub of Fine Arts kolekcije leži i u njenoj konstantnoj promjeni i zato što je svakim danom značajnija na mapi svjetskih privatnih kolekcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.