ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković najavio: Sutra šaljemo protestnu notu svim zemljama koje su glasale protiv Rezolucije o Srebrenici

Smatramo da se svrastavaju na stranu počinioca ratnih zločinaca i da ne poštuju presude međunarodnih sudova

Anadolija

E. Ć.

23.5.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković obratio se medijima nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici. 

Konaković je najavio kako će BiH sutra poslati protestnu notu 19 zemalja koje su glasale protiv.

Ljudska obaveza

- Smatramo da se svrastavaju na stranu počinioca ratnih zločinaca i da ne poštuju presude međunarodnih sudova. To je naša ljudska obaveza - kazao je Konaković.

Rekao je kako usvajanje Rezolucije nije nikakva pobjeda, niti utakmica, već borba da se istina pozicionira onako kako zaslužuje. 

- Vrlo nam je važno da danas nismo čuli nikoga da je govorio protiv činjenica ili fakata, osim Vučića. Od nas se očekuje da imamo jedinstven stav u BiH s onima zbog kojih se Rezolucija donosi. Važna je i činjenica da je cijeli region bio na pravoj strani, osim Srbije. Znamo da su brojne zemlje u regionu bile pod pritiskom, ali su pokazale hrabrost. To nikada nećemo zaboraviti - poručio je Konaković.

On je rekao kako će Aleksandar Vučić i Milorad Dodik morati objasniti svom narodu zbog čega su govorili o kolektivnoj krivici.

Naveo je da su bili vrlo agresivni, a da je Vučić "uspio minimalizirati i velike svjetske sile".

Posljedice o kojima će odgovarati

- To su posljedice o kojima će on morati odgovarati, prije svega javnosti Srbije. Bilo je vrlo teško u zadnje vrijeme se baviti diplomatijom BiH. Zahvalio bih se Lagumdžiji, Komšiću i Bećiroviću. Imali smo stotine kontakata s ambasadama drugih zemalja. Razbijali smo neistine o kojima su nas pitali - naveo je Konaković i dodao:

- Nama je bilo važno da taj rezultat bude pozitivan. Omjer je 4:1 za one koji su na strani istine.

Ovom prilikom je pozvao komšije da smire strasti i da se svakodnevnim problemima koje naše zemlje imaju. 

- Moramo nastaviti svi zajedno put ka EU. Naše institucije će odgovoriti efikasno svima koji budu radili na destibilizaciji - istakao je on.

O Dodikovoj izjavi

Konaković se osvrnuo i na ranije izjave Milorada Dodika koji je najavljivao mirni razlaz.

- Ova Dodikova izjava je još jedna u nizu besmislenih. On je prije nekoliko sedmica nudio pare za miran razlaz, to govori o njegovom trenutnom stanju. On se sam tu doveo. Napadajući institucije došao je u crnu rupu. Napadao je Sud, pred tim Sudom sad sjedi kao optuženik.

Napadao je OHR, sad izlazi na izbore po pravilima OHR-a. Njegove priče o bilo kakvom razlazu direktan su udar na Dejton. Bilo kakav pokušaj djelovanja u tom smislu institucije će se suprostaviti. Dodik i SNSD su politička realnost. Imaju alat za blokade i deblokade.

Moja obaveza jeste da sjedim s Dodikom, iako mi se ne ide na te sastanke. Ali, iz tih sastanaka se izrodio najveći uspjeh BiH u zadnjih 10-ak godina. Koaliciju ćemo pokušati održati na nekim zajedničkim prioritetima, a prije svega na putu ka EU - poručio je Elmedin Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.