PREMIJER RS

Sramno obraćanje Viškovića iz Srebrenice: "Ako nas smatrate genocidnim narodom, ne možemo da živimo skupa"

Kazao je da pored Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari živi osoba koja je među popisom mrtvih osoba

Radovan Višković. RTRS

H. J. I.

23.5.2024

Sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj će se raspravljati o rezoluciji u Srebrenici počinje danas u 16 sati po našem vremenu.

Uoči glasanja o rezoluciji, u Srebrenici je održana sjednica Vlade RS nakon koje je održana press konferencija. 

Negirao genocid

Premijer RS Radovan Višković je kazao da se u Srebrenici desio težak zločin, ali ne i genocid. Dodao je da za zločine trebaju odgovarati oni koji su krivi.

Nakon toga je kazao da pored Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari živi osoba koja je među popisom mrtvih osoba.

- Mirno razdruživanje nije secesija. Ako nas smatrate genocidnim narodom, što mi nismo, ne možemo da živimo skupa - rekao je Višković.

Višković je istakao kako ih je “posebno razočaralo” što uvodno izlaganje Rezolucije podnosi Njemačka te ponovo iznio lažnu tvrdnju kako im se rezolucijom želi staviti “etiketa genocidnog naroda”. Potom je “poredio” žrtve Srebrenice, Jasenovca i drugih stratišta, ujedno s ruskim stradanjima.

Stradanja ruskog naroda

- Nas posebno iritira što se 11. juli želi proglasiti Danom sjećanja na genocid u cijelom svijetu. Pa je li to Srebrenica se izjednači s Aušvicom, Jasenovcem, Donjom Gradinom i svim onim stratištima gdje su, a da ne govorimo o stradanjima ruskog naroda u Drugom svjetskom ratu? Treba u narednim godinama i danima da bude izjednačeno da je datum za genocid izjednačen sa 11. julom u Srebrenici. To ne može se izjednačiti naših 700.000 žrtava sa, kako oni kažu, 8.000 u Srebrenici. Taj podatak nije tačan. Vozač načelnika opštine Srebrenica živi pored svog spomenika. Ovdje je 87 ljudi koji se po CIPS-u vode kao živi i zdravi, a upisani su tamo. Ima ih od otvaranja Memorijalnog centra. Oni su živi i danas, 87 njih žive i danas. I nama želite dati hipoteku da smo genocidan narod - rekao je premijer RS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.