UZAJAMNA SARADNJA

Galić: Cijenimo potporu Hrvatske na putu BiH ka EU i NATO

Galić se na početku sastanka zahvalio državnoj tajnici Republike Hrvatske na posjeti

Andreja Metelko – Zgombić i Slaven Galić. MOD BiH

FENA

20.5.2024

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić sastao se danas s državnom tajnicom za Evropu Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske (MVEP) Andrejom Metelko – Zgombić.

Galić se na početku sastanka zahvalio državnoj tajnici Republike Hrvatske na posjeti, u čijoj pratnji su bili i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić i vojni izaslanik u BiH brigadir Davor Kiralj, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Saradnja 

Istaknuvši širok spektar uzajamne saradnje koju Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH ostvaruju s hrvatskim ambasadorom i vojnim izaslanikom u BiH, zamjenik ministar Galić izrazio je zahvalnost na pruženoj podršci Republike Hrvatske na putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u.

Posebno su istaknuta polja uzajamne saradnje po pitanju vojnog školovanja, obrazovanja bh. kadeta u Republici Hrvatskoj, te zajedničkih vježbi i obuka za sudjelovanje u mirovnim operacijama, koja će se nastaviti unapređivati i u narednom razdoblju.

U saopćenju se navodi da je Galić posebno istaknuo kako "Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje sukladno Zakonu obrani BiH ima velike ovlasti i vrhovni je zapovjednik OS BiH, nema legitimitet predstavljanja hrvatskog naroda“.

Hrvatska snažno podupire BiH

Državna tajnica za Evropu Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske Andreja Metelko-Zgombić poručila je da Republika Hrvatska snažno podupire Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka evroatlantskim i evropskim integracijama.

Također je naglasila da je vlada Republike Hrvatske prošle godine putem NATO-ovog Paketa pomoći za izgradnju obrambenih kapaciteta (DCB) uplatila značajna sredstva za Oružane snage BiH, te naglasila da će Republika Hrvatska nastaviti pružati podršku Oružanim snagama BiH u izgradnji njihovih kapaciteta.

- Na Bosnu i Hercegovinu gledamo kao na blisku susjednu zemlju i bitna nam je vaša stabilnost i sigurnost. Na našu potporu možete računati i u budućnosti - zaključila je Metelko-Zgombić.

Današnji sastanak 

Inače, ovo je bio prvi današnji sastanak čelnice izaslanstva MVEP RH i Ministarstva odbrane Republike Hrvatske (MORH) Metelko – Zgombić po pitanju sagledavanja potreba u sklopu provedbe projekta NATO-ovog paketa pomoći u razvoju odbrambenih sposobnosti Oružanih snaga BiH, koji finansira Republika Hrvatska.

U vezi s tim, zamjenik ministra Galić se još jednom zahvalio na podršci Republike Hrvatske na putu ka NATO-u i Evropskoj uniji, a posebno na potpori u izgradnji odbrambenih kapaciteta Oružanih snaga BiH, koja će, kako je rekao Galić, "značajno unaprijediti kapacitete deklarirane postrojbe Oružanih snaga BiH".

- Naša deklarirana postrojba je spremna zajedno sa NATO članicama sudjelovati u mirovnim misijama u svijetu, a posebno je važno da jačamo naše sigurnosne i obrambene kapacitete u vrijeme pogoršane sigurnosne situacije uzrokovane ratovima u svijetu. Zato nam je bitna vaša potpora kako bismo bili dijelom sigurnosnog kišobrana NATO-a i Europske unije - zaključio je Galić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.