PRIPREME

Ko u Mostaru i s kim ne može zamisliti predizbornu saradnju

Iz SDP-a potvrdili da je njihov pregovarački tim održao sastanak sa SDA

Mostar: Krenule špekulacije. Avaz

Meliha Smajkic

18.5.2024

Iako je do lokalnih izbora u BiH preostalo još pet mjeseci, ipak, među političkim strankama u Mostaru se zahuktavaju predizborne pripreme.

Tako se uveliko analiziraju prednosti i nedostaci mogućih koalicija, a dok jedni kalkulišu i drže odškrinuta vrata svojim potencijalnim partnerima, drugi zauzimaju stajališta o tome s kim predizbornu saradnju ne mogu zamisliti, poput mostarskog SDP-a.

- Javnost je već ranije potpuno transparentno upoznata kako je Gradski odbor SDP BiH Mostar usvojio odluku da iz dobro poznatih iskustava prethodnih lokalnih izbora, SDP ne želi ulaziti u nikakve predizborne koalicije sa NES i SDA.

U tom kontekstu smatramo da svi razgovori i javne špekulacije o toj temi odmah mogu prestati - obznanili su iz SDP-a, nakon što je plasirana informacija o tome da je sinoć održan sastanak predstavnika njihove i gradske organizacije SDA.

Iako su iz SDP-a potvrdili da je njihov pregovarački tim održao sastanak s delegacijom SDA, negirali su da je riječ o pregovorima. Štaviše, kazali su kako je to spin te naveli da je sastanak realiziran isključivo na zahtjev novoizabranog rukovodstva mostarske SDA.

- SDP Mostar smatra da komunikacijska kultura dijaloga i međusobno uvažavanje mora postati standard političkih odnosa, jer samo tako možemo ojačati demokraciju u našem gradu i zajednički ponuditi građanima vrijednosti lokalne politike kakvu zaslužuju - naveli su iz mostarskog SDP-a.

Također, kazali su da su uputili poziv rukovodstvu SDA da zajednički rade na sprečavanju izbornih manipulacija i krađa, kako bi građani Mostara konačno imali priliku sudjelovati na poštenim izborima.

O mogućoj predizbornoj koaliciji SDP-a i SDA u Mostaru se već neko vrijeme govori u kuloarima, ali isto tako i o koaliranju SDP-a, NiP-a i Naše stranke. Međutim, veliko je pitanje hoće li stranke trojke uspjeti formalizirati svoj predizborni savez. Naime, odranije je poznato da su iz NiP-a debelo zamjerili SDP-u nakon što su pristali koalirati sa SDA i HDZ-om u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

O mogućem velikom savezu probosanskih i probošnjačkih stranaka za sada se šuti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.