NOSILI FOTOGRAFIJE

U Banjaluci održan “Marš besmrtnog puka”, ruski način obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom

Učesnici su se kao i prethodnih godina okupili u Parku Petar Kočić

Sa današnjeg obilježavanja u Banjoj Luci. Birn

Birn

9.5.2024

U Banjaluci je danas održan “Marš besmrtnog puka”, način obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom kojeg je pokrenula Rusija, u kojem su građani nosili fotografije svojih predaka koji su učestvovali u Drugom svjetskom ratu.

Učesnici su se kao i prethodnih godina okupili u Parku Petar Kočić te uz pratnju policijskog orkestra prohodali do Trga palih boraca, noseći fotografije, transparente i zastave Republike Srpske, Rusije, ali i bivših država Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Sovjetskog Saveza.

Maršu se priključio i ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov, a učestvovali su i članovi “Noćnih vukova”, bajkerske grupe koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i Evropske unije zbog podrške invaziji Rusije na Ukrajinu.

Govoreći o današnjem događaju, Kalabuhov je rekao da je Nijemcima tokom Drugog svjetskog rata trebalo 38 dana da zauzmu cijelu Francusku, dok su u tadašnjem Staljingradu za 38 dana uspjeli da zauzmu samo jednu stranu ulice. U Staljingradu, prema njegovim riječima, postoji dom gdje su Nijemci izgubili više vojnika nego u cijeloj Evropi.

“Mi u Rusiji smatramo da je u tom ratu život izgubilo 28 miliona ljudi, a možda čak i više. Ako bi svakome dali minut šutnje, cijeli svijet bi šutio više od 50 godina. Sad smo rame uz rame prošetali u redovima besmrtnog puka, čime smo odali počast svima koji su dali život za odbranu otadžbine”, izjavio je Kalabuhov.

Kako je rekao, 1945. je “pobijeđen podmukli i nemilosrdni neprijatelj na čijoj strani je djelovala skoro čitava Evropa”. Rusi su, nastavio je Kalabuhov, pobijedili kada su prvi lansirali u svemir vještački satelit “Sputnjik”, kada su poslali u svemir Jurija Gagarina, da su pobijedili u Karipskoj krizi, kada su primorali Amerikance da se povuku sa ivice nuklearnog rata, te da i sada pobjeđuju u stvaranju nove Rusije.

“U pogledu hiljadugodišnje istorije Rusije, ovaj period je postao pouka i tačka transformacije, ponovnog osmišljavanja, podsticaj za osmišljavanja nove zemlje i novog svijeta, i nema nikakve sumnje da će Rusija i njeni istinski prijatelji sa čitave zemaljske kugle izboriti uspostavljanje takvog sistema međunarodnih odnosa koji će biti zasnovan na poštovanju međunarodnog prava”, dodao je Kalabuhov.

Završavajući svoj govor, Kalabuhov je citirao ruskog predsjednika Vladimira Putina rečenicom: “Zajedno ćemo pobijediti.”

Istoričar iz Beograda, Milivoje Bešlin prošle je godine za Detektor objasnio kako je obilježavanje Dana pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu kroz “Besmrtni puk” pokrenuo ruski predsjednik Vladimir Putin kako bi pokušao premostiti razlike između nekadašnjeg antifašizma Sovjetskog saveza i svog današnjeg koji pravi invaziju na Ukrajinu.

Stevandić, Dodik, Kalabuhov, Stanivuković. Birn

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je kazao kako su Srbi u Drugom svjetskom ratu imali dva antifašistička pokreta – jedan partizanski, a drugi otadžbinski.

“Činjenica je da je najveći broj stradalih upravo u srpskom i ruskom narodu govori šta je bila prava namjera. Holokaust nad Jevrejima bio je zločin koji nije zapamćen u istoriji, zločin bez oklijevanja skoro četiri godine kroz masovna ubistva, kroz peći u kojima su spaljivali ljude, ali tamo su se našli i pripadnici našeg naroda. Zato je pobjeda nad fašizmom trajna”, naveo je Dodik.

Današnji događaj je doveo i u kontekst obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara, te da je Republika Srpska ustvari antifašistička i da u njoj mogu da žive svi, bez obzira na vjeru i naciju, te da upražnjavaju običaje i pisma.

Rekao je da Srbima predstoji još jedna borba za slobodu, a to je borba za slobodu od Bosne i Hercegovine i njenog postojanja, te da je BiH nametnuta i ne daje nikakve rezultate.

“Trideset godina pokušaja da se napravi neki održiv model nije uspio, a to znači da nije uspjela BiH. Bez obzira na licemjerne pokušaje da nam daju neki status u Evropi, oni sami dobro znaju i zato su to nezavršeni procesi i na koji način to posmatraju”, izjavio je Dodik, dodavši da Srbi zbog toga ne smiju da se opuste.

Govori zvaničnika na obilježavaju Dana pobjede nad fašizmom bili su usmjereni i na usvajanje rezolucije o genocidu u Srebrenici, o kojoj će se raspravljati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Dodik je ponovio svoje ranije stavove da se nakon velikih stradanja kroz istoriju nameće da su Srbi počinili genocid, a da se rezolucija “gura” uz asistenciju Njemačke čiju ministricu inostranih poslova je optužio da je potomak SS oficira.

“Zato danas Njemačka sponzoriše rezoluciju u kojoj Srbi treba da se okarakterišu kao genocidni”, naveo je Dodik, uz napomenu da je u Srebrenici počinjen težak zločin, da su za njega pojedinci odgovarali, kao i da rezolucija ne može pomiriti građane u BiH.

On je ponovo negirao da se desio genocid u Srebrenici i rekao da neće prihvatiti takve narative.

Članovi bajkerske grupe “Noćni vukovi” na maršu u Banjaluci. Birn

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je da put rezolucije pokazuje kakve su njene namjere.

“Ja ne želim da umanjujem nijednu žrtvu. Svi strašni zločini su za osudu. Svaki zločinac je zločinac koji treba da se suoči s pravdom. Ovdje su u pitanju političke igre. Ovdje treba da se stavi pečat jednom rezolucijom koja jeste neobavezujuća”, izjavila je Cvijanovićeva.

Kako je navela, riječ je o zloupotrebi i da se rezolucija pojavila u trenutku kada ne postoji saglasnost oko pitanja Gaze.

“Oni su sada našli ovu temu da bi spojili Istok i Zapad, koji sasvim drugačije misli o tome. Oni koji su promoteri jedne strane u tom sukobu u Gazi i oni s druge strane, da nađu tu zajedničku nit, da bi progurali tu rezoluciju, ne zato što im je stalo do BiH, žrtava ili do mira, nego što im je stalo da pokažu da postoji mostić koji može da ih poveže danas”, rekla je Cvijanović.

Dodala je da je rezolucija “samo pokušaj sponzora da operu svoje biografije”, da u tome nema ničeg plemenitog.

Širom Evrope danas se na drugačiji način obilježava Dan pobjede nad fašizmom kao i Dan Evrope, dan kada je 9. maja 1950. godine predstavljena deklaracija o formiranju zajednice evropskih država, a što se smatra pretečom formiranja Evropske Unije u sadašnjem obliku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.