NA GODIŠNJICU

Titov unuk Joška Broz pisao članicama Pokreta nesvrstanih: "Glasajte protiv rezolucije o Srebrenici"

Meni je čast što sam mogao u ovoj situaciji da pošalje molbu svim nesvrstanim zemljama da ne prihvate ovu rezoluciju o genocidu - kazao je Broz

Joška Broz. Facebook

Z. K.

4.5.2024

Joška Broz unuk doživotnog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita rekao je da je pisao zemljama članicama Pokreta nesvrstanih da glasaju protiv rezolucije o Srebrenici. Danas se obilježava godišnjica smrti Josipa Broza Tita, a njegov unuk Joška je govoreći na tu temu spomenuo i rezoluciju o Srebrenici.

Izgubio značaj

- Meni je čast što sam mogao u ovoj situaciji da pošalje molbu svim nesvrstanim zemljama da ne prihvate ovu rezoluciju o genocidu - kazao je Broz dodavši da su se sve te zemlje oslobodile upravo zahvaljujući njegovom djedu i Jugoslaviji.

Pokret nesvrstanih danas broji 120 članica i 20 država posmatrača, a osnovan je 1961. godine na inicijativu jugoslovenskog vođe Josipa Broza Tita u Beogradu. Bosna i Hercegovina ima status posmatrača, a sam Pokret je izgubio gotovo sav svoj značaja u odnosu na period Hladnog rata.

Dnevni red

Rezolucija o Srebrenici naći će se u narednim sedmicama na dnevnom redu sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a iz dana u dan raste broj država koje su kosponzori ove rezolucije. 

Ukupno, do danas, 32 države članice Ujedinjenih nacija odlučile su se na korak da budu kosponzori rezolucije, odnosno da učestvuju u njenoj izradi, uobličavanju te daljem lobiranju za njeno usvajanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.