RAZGOVOR

Bivši član Predsjedništva RBiH Mirko Pejanović za "Avaz": Onaj ko je htio ugušiti Sarajevo ne priznaje istinu

Tvrdnje institucija RS i Srbije da su u Dobrovoljačkoj ubijena 42 vojnika demantirao je i sam Kukanjac

Pejanović: Bilo važno sačuvati Predsjedništvo BiH. Mreža X

Alen Bajramovic

3.5.2024

Zaustavljanje jedinica bivše JNA u njihovom pohodu 2. maja nekadašnji član Predsjedništva RBiH Mirko Pejanović smatra prijelomnim trenutkom u odbrani države.

Razbijen plan

Kaže da je to bio dan u kojem su pripadnici Teritorijalne odbrane i MUP-a RBiH pokazali da zauzimanje glavnog grada države neće biti tako jednostavno, ali i u kojem je razbijen plan da se po zauzimanju zgrade Predsjedništva instaliraju snage koje bi bile u službi JNA i Miloševićevog režima.

- Odbrana 2. maja omogućila je da Predsjedništvo RBiH, u godinama koje su slijedile, organizuje Oružane snage, otpor i odbranu, a na kraju i pregovore o miru za BiH. Da se nije sačuvalo Predsjedništvo, pitanje je kako bi kasnije išli tokovi rata u BiH - pojašnjava Pejanović.

Dobro se sjeća i događaja dan poslije, kada je tokom razmjene tadašnjeg predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića i komandanta druge armijske oblasti generala Milutina Kukanjca došlo do razmjene vatre između vojnika JNA i patriotskih snaga.

Događaji iz bivše Dobrovoljačke ulice i danas se zloupotrebljavaju.

- Svi ratni događaji, posebno u Sarajevu, u svojoj interpretaciji imaju ono što je istina i ono što nije ni blizu istine. Onaj ko je htio zauzeti Sarajevo, ko je napravio opsadu i htio ugušiti ovaj grad, on ne priznaje ono na šta je išao. Razmjena je planirana odgovorno i korektno, odobrena od predsjednika Izetbegovića i Kukanjca, a ono što se dogodilo tokom kretanja kolone rasvjetljavalo se i u Haškom tribunalu i ocijenjeno je kao nešto što ne zaslužuje daljnji tretman. U novije vrijeme su podignute optužnice, ali će se i one sigurno završiti tako da ljudi koji su njima obuhvaćeni nisu odgovorni - ističe Pejanović.

Bio pošten

Tvrdnje institucija RS i Srbije da su u Dobrovoljačkoj ubijena 42 vojnika demantirao je i sam Kukanjac, koji je dvije godine poslije izjavio da je 3. maja 1992., u koloni s 261 osobom, poginulo šest pripadnika JNA.

- To govori koliko su snage agresije spremne da zapostave istinu, a general Kukanjac je tu bio do kraja pošten i odgovoran - zaključuje Pejanović.

Nema rata

Usvajanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a danas služi kao povod najave novih sukoba, koje je, u pismu Vijeću sigurnosti UN-a, najavila Vlada RS. Pejanović podsjeća na stav brojnih država da je genocid u Srebrenici najveća mrlja na savjesti Evrope.

- Ovih dana mnogo ljudi, pa i vrlo poznati intelektualci, pitaju me hoće li biti rata. Pa bilo bi ga kad bi ga mogao neko organizirati. Ima snaga koje žele takvo nešto. Međutim, jedno su verbalni napadi i nacionalistička retorika, a upotreba vojne sile isključena je unaprijed jer je NATO savez u decembru 1995. dobio ovlaštenje da implementira mir u okviru vojnog dijela Dejtonskog sporazuma - kaže Pejanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.