O NEODGOVORNIM IZJAVAMA

Vojnopolitički analitičar Berko Zečević za "Avaz": Devedesete se neće ponoviti

Međunarodna zajednica je dovoljno stasala i postala svjesna strategije ruskog utjecaja na ovim prostorima

Berko Zečević. Facebook

Alen Bajramovic

30.4.2024

Neodgovorne izjave političara izazvale su uznemirenost građana, koji svoj svakodnevni život, obaveze, pa i kretanje, planiraju prateći vijesti. Iako se kao povod za novu eskalaciju krize spominju odluke visokog predstavnika, sudbina državne imovine ili, u posljednje vrijeme, usvajanje UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici, vojnopolitički analitičar Berko Zečević ukazuje na mnogo dublju pozadinu.     

Stavovi Srbije i RS potpuno su razgolićeni, kaže Zečević, a njihovi lideri, u koordinaciji s Rusijom, procijenili su da je vrijeme da se završi priča o Balkanu.

- Rezolucija o Srebrenici je samo povod da reaguju, a ne uzrok. Međutim, šokirani su nakon što su SAD odobrile nastavak vojne pomoći Ukrajini, jer na to nisu računali, a predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) dao je nalog da se iz rezervi američke vojske izvrši prebacivanje dijela opreme u Ukrajinu, a dijela na granicu Ukrajine i Poljske - dodaje Zečević.

Kaže da je i sam slušao poruke “Spavajte mirno”, ali da ih on u ovom trenutku ne može uputiti građanima.

- Međutim, i ako ovdje bude rata, to neće biti rat kakav je bio 1992. – 1995. i tu nema dileme. Rata za teritorije između entiteta neće biti, jer međunarodna zajednica je dovoljno stasala i postala svjesna strategije ruskog utjecaja na ovim prostorima, ali i njenog prodora - ističe Zečević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.