ČETIRI IMENA

Vodeća sila svijeta širi spisak sankcija: Ko će na crnu listu SAD!

Na američkoj listi sankcija su brojni bh. političari, kao i firme povezane s njima, sada slijede nova imena

Stejt department: Sve prate. Facebook

Meliha Smajkic

23.4.2024

Politički funkcioneri u BiH zabrinuti su nakon sve glasnijih informacija o tome da su Sjedinjene Američke Države (SAD) proširile spisak sankcija kojima je obuhvaćena nekolicina imena, i to s prostora Federacije BiH!

Sve se zna

Ko će se sada naći na crnoj listi vodeće sile svijeta, pogotovo od Bošnjaka, konkretnih informacija nema. No, sve će se znati vrlo brzo. Ambasada SAD u Sarajevu, s Majklom Marfijem (Michael Murphy) na čelu, pomno prati svaki vid prijetnje i vezu pojedinaca s korupcijom.

Da su sankcije spremne i da je trenutno samo pitanje dana kada će biti aktivirane, ukazivao je ugledni novinar i dopisnik „Al Jazeere Balkans“ iz Vašingtona Ivica Puljić. On je i koncem prošle sedmice na društvenoj mreži X, između ostalog, komentirao:

Marfi: Dobro zna ko šta i kako radi. Facebook

- Što li nas čeka? Možda ništa, a možda sankcije za četvorku iz entiteta Federacija BiH? Što li će biti? Tko zna, krhko je znanje? Jedino je korupcija čvrsta.

Uostalom, Ana Moris (Anna Morris), vršiteljica dužnosti pomoćnika sekretara za finansije SAD, poručila je tokom nedavne posjete BiH da je razumno očekivati još američkih sankcija za one koji podrivaju mir, stabilnost i teritorijalni integritet naše države.

Postojanje i aktiviranje svojevrsne nove crne liste posebno je zanimljivo u trenutku kada su svi oni koji su se u BiH našli na udaru američkih sankcija definitivno i osjetili taj pritisak.

Podsjetimo, i banke u Federaciji BiH su po automatizmu blokirale račune osobama s američke crne liste.

Brojni političari

Na listi sankcija SAD su brojni bh. političari, kao i firme povezane s njima. Tako je na crnoj listi ukupno 47 imena, kako osoba tako i firmi, odnosno onih koji su pod sankcijama OFAC-a, to jeste Ureda za upravljanje imovine stranaca u SAD. Prednjači Milorad Dodik.

Mehmedagić, Novalić, Tadić...

Također, na crnom popisu su Diana Kajmaković, Osman Mehmedagić, Fadil Novalić, Branislav Okuka, Asim Sarajlić, Alen Šeranić, Srpska demokratska stranka (SDS), Dragan Spasojević, Nenad Stevandić, Gordana Tadić, Radovan Višković...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.