POSLANIK U NSRS

Banjac o američkim sankcijama: Nek oni rade svoj posao, mi ćemo svoj

Vladajuća većina se ne brine zbog upozorenja

Darko Banjac. Dejan Rakita/PIXSELL

S. S.

22.4.2024

RS i dužnosnici koji, uprkos sankcijama, nastavljaju po starom. Iza nas je još jedna sjednica Narodne skupštine RS-a, a koja je ponovno izazvala brojne kontroverze. Entitetski izborni zakon, ali i izmjene Zakona o radu kojima je legalizirana plaća u kovertama. Sve kako bi se razvlastila država i zaobišle sankcije SAD-a. Vodi li ih zaobilazak, ipak, ravno pred nove, jače sankcije? Iz Američke ambasade izrazili su spremnost za novo djelovanje, piše Federalna televizija.

Izborni zakon RS-a predviđa da se na teritoriji ovog entiteta neće primjenjivati odredbe državnog zakona, a koje se odnose na imenovanja u RS-u, kao i da te izbore neće sprovoditi Centralna izborna komisija. Reakcije međunarodne zajednice zbog ovog zakona i prije, ali i nakon sjednice.

Nepoštivanje Dejtonskog sporazuma

- Prijetnje gospodina Dodika da će pokrenuti secesiju RS-a od BiH i njegova podrška neustavnom izbornom zakonodavstvu RS-a još jedan su dokaz njegovog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i namjere da podriva državne strukture BiH. Stvaranje paralelnog izbornog sistema bi predstavljalo neustavno i antidejtonsko djelovanje i uskratilo bi biračima u RS-u osnovno demokratsko pravo zagarantovano Ustavom Bosne i Hercegovine. SAD su spremne odgovoriti na te antidemokratske i antidejtonske aktivnosti - poručili su iz Ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

Vladajuća većina se ne brine zbog upozorenja. Kažu, ne boje se mogućih sankcija.

- Ne razumijem kako ambasade mogu rukovoditi i uređivati unutrašnje političko-pravne stvari jedne zemlje. Iznositi politička mišljenja je jedno, ali da se uređuje pravni poredak jedne zemlje - nebulozno je, bila to američka, ruska, njemačka ili bilo koja druga ambasada. Uopšte ne razmišljam o sankcijama. Nek oni rade svoj posao, mi ćemo svoj - poručuje predsjednik NPS-a Darko Banjac.

U opoziciji kažu da su predstavnici vladajuće koalicije postavljeni između dvije vrste sankcija, ili onih SAD-a ili, s druge strane, šefova svojih partija, pa su čak i razmišljali hoće li se pojaviti na sjednici.

- Taj izborni zakon RS-a neće nikada stupiti na snagu zbog situacije u Vijeću naroda, gdje će Bošnjaci vjerovatno uložiti veto. Dok to ode u Ustavni sud RS-a, utom će doći i rok za oglašavanje novih lokanih izbora u Bosni i Hercegovini. S druge strane, vidjeli smo da su se oni dogovorili na nivou Bosne i Hercegovine - kaže poslanik Đorđe Vučinić.

Plaće u koverti

Predstavnici bošnjačkih partija kažu da je izvjesno da će poslije ove sjednice doći do novih sankcija.

- Nadam se da ćemo imati mjere koje će doprinijeti miru, stabilnosti i napretku države. Svake mjere koje dolaze protiv pojedinaca koji ugrožavaju stabilnost države Bosne i Hercegovine, remeteći svojim odlukama i postupcima dobre odnose, trebaju biti sankcionisane - smatra poslanik u NSRS Ramiz Salkić.

Inače, na posljednjoj sjednici skupštine usvojene su i izmjene Zakona o radu RS - po hitnom postupku, kojim treba biti omogućeno isplaćivanje plaća u gotovom novcu zvaničnicima koji su pod američkim sankcijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.