KAKO NAĆI RADNIKE

U evidencijama 338.528 nezaposlenih: Na birou 100.000 osoba s osnovnom školom

Bit će izazovno zadovoljiti potrebe za radnom snagom postojećih poslodavaca, a pogotovo u slučaju priliva većih stranih investicija, kaže Veselinović

U potrazi za poslom 106.100 kvalificiranih te 801 visokokvalificirani radnik. Facebook

Alen Bajramovic

21.4.2024

U evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje u BiH početkom marta bilo je 338.528 osoba, objavljeno je u mjesečnom statističkom pregledu stanja tržišta rada koji je objavila Agencija za rad i zapošljavanje BiH.

U odnosu na januar, broj nezaposlenih u FBiH manji je za 1.700 osoba, u Distriktu Brčko za 208, a u RS za 125 osoba.

Srednja sprema

Zabrinjavajuća je struktura nezaposlenih, među kojima je 99.498, ili blizu 30 posto, nekvalificiranih radnika, odnosno osoba koje imaju završenu samo osnovnu školu. Ukupno 4.942 osobe s nižom školskom spremom, 106.100 kvalificiranih, kao i 801 visokokvalificirani radnik, također traže posao. Nezaposleno je i 95.288 srednjoškolaca, 5.289 osoba s višom, te 26.610 osoba s visokom stručnom spremom.

Istraživanja pokazuju da poslodavci imaju problem da nađu radnike, kaže profesor Ekonomskog fakulteta UNSA-e Ljiljan Veselinović, dok, s druge strane, imamo desetine hiljada nezaposlenih iz te kategorije radne snage. 

- Bit će izazovno zadovoljiti potrebe za radnom snagom postojećih poslodavaca, a pogotovo u slučaju priliva većih stranih investicija i posebno u slučaju neke specifične investicije koja zahtijeva stručna znanja iz te oblasti - kaže profesor Veselinović.

Veselinović: Poslodavci u problemima. EFSA

Ponuda i potražnja

Profesor Internacionalnog Burch univerziteta Ermin Cero kaže da je nezaposlenost niskokvalificiranih i osoba sa srednjom stručnom spremom visoka te da su nam potrebne strukturalne reforme.

- Ovo stanje može ukazivati i na potencijalni nedostatak prilika u smislu obrazovnih programa i programa za osposobljavanje osoba s nižim kvalifikacijama. Ova statistika može biti indikator neusklađenosti ponude i potražnje, da obrazovni sistem proizvodi radnu snagu koja nije potrebna na tržištu - kaže Cero.

Već duži period imamo otprilike iste probleme i njihovo rješavanje zahtijeva kombinaciju politika i inicijativa koje bi trebale uključivati reformu obrazovnog sistema, ističe Cero.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.