VREMENSKA PROGNOZA

I dalje nestabilne vremenske prilike: Kiša i snijeg opet u BiH

Tokom poslijepodneva padavine uglavnom slabe i postepeno prestaju

Anadolija

Z. K.

21.4.2024

U BiH danas će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje se očekuje kiša ili lokalni pljuskovi. U nizima centralne i istočne Bosne povremeno je moguća i susnježica. 

Na planinama snijeg. Tokom poslijepodneva padavine uglavnom slabe i postepeno prestaju. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 6, na jugu do 10, a dnevna od 5 do 11, na jugu zemlje do 14 stepeni.

Lokalni pljuskovi

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom, koja povremeno može preći u susnježicu. U višim dijelovima grada se očekuje snijeg ili susnježica. Jutarnja temperatura oko 2, a dnevna oko 6 stepeni.

U ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne ponegdje u zapadnim područjima Bosne je moguća kiša ili lokalni pljuskovi. Vjetar slab u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 6, na jugu do 8, a dnevna od 8 do 14, na jugu zemlje do 18 stepeni.

U utorak pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i tokom noći se očekuje kiša ili lokalni pljuskovi. Vjetar slab u Bosni sjeverni i sjeveroistočni, a Hercegovini južni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 8 do 14, na jugu zemlje do 18 stepeni.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 8 do 14, na jugu i sjeveru zemlje do 16 stepeni.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je nepovoljna. Nestabilne vremenske prilike, padavine i niže temperature, kod hroničnih bolesnika i meteoropata, naročito osoba sa plućnim problemima i bolestima krvnih sudova, uzrokovat će izraženije tegobe. Također, osjet hladnoće će se pojačati, usljed većeg sadržaja vlage u zraku, te sjevernog strujanja. 

Poželjno je biti oprezniji, prikladno se odjenuti i umanjiti aktivnosti. Sa kasnim večernjim satima, opća slika blago će se poboljšati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.