RAZGOVOR

Minka Kreho, vršiteljica dužnosti predsjednika, za “Avaz”: Moramo vratiti ugled Sudu BiH

Poruka je jasna, Sud Bosne i Hercegovine mora nastaviti sa svojim zakonitim i nesmetanim radom, kazala je Kreho

Kreho: Prihvatila odluku VSTV-a. N. Šaljić / Avaz

Miralem  Aščić

19.4.2024

Stanje u bh. pravosuđu u posljednje vrijeme je itekako poljuljano. Tome je uveliko doprinijelo i hapšenje Ranka Debevca, predsjednika Suda BiH, u aferi “Prisluškivanje”, zajedno s Osmanom Mehmedagićem Osmicom, bivšim direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Bio šok

Debevec je odmah, očekivano, suspendiran, a, umjesto njega, Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH imenovalo je Minku Kreho, dugogodišnju sutkinju ove institucije.

Kreho, koja je od kraja prošle godine vršiteljica dužnosti predsjednika Suda BiH, u ekskluzivnom razgovoru za “Avaz” govorila je o svojim prioritetima u radu, ali i tome kako vratiti ugled Sudu BiH koji je poljuljan hapšenjem suspendiranog Debevca.

Tek nekoliko mjeseci je na čelu Suda, a očekuje je mnogo posla.

- Nakon prvobitnog, objektivnog stanja šoka, izazvanog hapšenjem suspendiranog predsjednika Suda BiH, 21. decembra prošle godine imenovana sam za vršiteljicu dužnosti predsjednika Suda BiH. U tom trenutku, kao dugogodišnja sutkinja Suda BiH i predsjednica Krivičnog odjela Suda BiH, prihvatila sam navedenu obavezu, uzimajući u obzir i iskazano povjerenje, kako kolega sudija iz Suda BiH tako i kolega u pravosuđu BiH, iako nikada ranije nisam željela da konkuriram na mjesto predsjednika bilo kojeg suda, samim tim ni Suda BiH - kaže Kreho.

Odmah reagirala

Kako je istakla, shvatila je da je jedini i osnovni prioritet u svojstvu vršiteljice dužnosti predsjednika Suda „da očuvam i podignem ugled i dignitet Suda Bosne i Hercegovine”.

- Zato sam odmah održala opću sjednicu Suda BiH, više sastanaka s predsjednicima sudskih odjela, rukovodiocima svih odjela unutar Suda, te stručnim i pomoćnim osobljem, s jednom jasnom porukom, a to je da Sud Bosne i Hercegovine mora nastaviti sa svojim zakonitim i nesmetanim radom, u skladu s nadležnostima koje su mu povjerene. Smatram da je navedeni pristup najispravniji način kako da očuvamo ugled Suda Bosne i Hercegovine - ističe Kreho.

Postupa u predmetima ratnih zločina

Kreho je bila sutkinja za prekršaje Općine Centar Sarajevo, a potom Općinskog suda, gdje je radila do 2003. godine, kada je izabrana za sutkinju Kantonalnog suda Sarajevo. U Državni sud je imenovana u januaru 2007., a radila je i kao šefica Odjela za ratne zločine. Nova funkcija je ne ometa da postupa u predmetima ratnih zločina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.