VLADA FEDERACIJE BIH

Premijer Nikšić razgovarao s francuskim i njemačkim zastupnicima: Poručili da EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija

Tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u našoj zemlji i put prema Evropskoj uniji

Sa sastanka. Vlada Federacije BiH

Z. K.

17.4.2024

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić razgovarao je danas u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu sa delegacijom francuskih i njemačkih parlamentaraca, koju su činili zastupnici Nacionalne skupštine Republike Francuske Frederic Petit i Liliana Tanguy, te Gunther Krichbaum iz Njemačkog saveznog parlamenta Bundestaga.

Napraviti dodatne iskorake

Tema sastanka bila je aktuelna politička situacija u našoj zemlji i put prema Evropskoj uniji, a premijer Nikšić je naglasio stav o neophodnosti nastavka provođenja reformi na putu evropskih intergacija BiH.

- Za nas je izuzetno važno da nastavimo politiku kompromisa i da rješavamo probleme. Svi u ovoj zemlji su sa velikim raspoloženjem dočekali odluku o otvaranju pregovora za članstvo BiH u EU. 

Želimo učiniti sve da ostanemo u prilici da iskoristimo taj zamah i napravimo dodatne iskorake na putu ka EU. Mi nećemo dići ruke od toga, bez obzira na tenzije i zapaljive retorike koje ovih dana slušamo sa određenih strana. Požari se vatrom ne gase i borit ćemo se da političke odnose u cijeloj BiH vratimo u normalne tokove za dobrobit svih naših građana - kazao je premijer Nikšić.

Predstavnici delegacije iz Francuske i Njemačke, koji su u zvaničnoj posjeti BiH, naglasili su da su došli kako bi kao parlamentarci ponudili pomoć i pružili podršku na putu naše zemlje ka EU. Istakli su da je ispunjavanje uslova za ulazak EU važna prilika za sve u našoj zemlji, a posebno za mlade, ali i napomenuli da BiH ima tradiciju multikulturalnosti na koju se treba ugledati cijela Evropa.

Zastupnik Bundestaga Krichbaum čestitao je BiH, jer su, kako je naglasio, napori za otvaranje pregovora o pristupanju u EU urodili plodom. Naglasio je da će Njemačka, Francuska i Evropska unija nastaviti biti podrška bh. građanima na tom putu.

- Moja poruka građanima ove zemlje, a prije svega, mladim ljudima, da vas Njemačka, Francuska i Evropska unija neće ostaviti same u ovom procesu. Nastavit ćemo da vam budemo podrška. Sa velikom nadom očekujem period ljeta u kojem bi se moglo očekivati i otvaranje prvih poglavlja. 

Projekt Evropske unije je projekt mira, slobode, ali prije svega, stabilnosti. To je ključno. Kao Njemačka i Francuska možemo pružiti podršku, to smo spremni učiniti i molim vas nemojte gubiti strpljenje. Ko je prije 30 godina mogao zamisliti da ćemo mi danas živjeti u Evropi koja spaja istok i zapad. Ili, ko je prije 20 godina mogao zamisliti da će zemlje poput Češke, Slovačke i Poljske biti danas punopravne članice. 

Zbog toga je samo pitanje vremena kada će BiH biti punopravna članica EU. To je ono što će dati stabilnost i mir koji ljudi na ovim prostorima priželjkuju - poručio je Krichbaum, ističući potrebnim da se prevaziđu sve tenzije i napetosti, kako bi se budućim generacijama u BiH omogućilo da zajednički krenu naprijed.

Francuska parlamentarka Tanguy izrazila je zadovoljstvo odlukom o otvaranju pregovora BiH za članstvo u EU.

- Sada treba što više raditi na ispunjavanju prioriteta potrebnih za ulazak u EU. Želimo pomoći sa našim iskustvima. Naša poruka je da svi u BiH moraju zajedno raditi na tom putu i kretati se istim smjerom. Želimo da postoji pozitivna politička volja da se prevaziđu problemi i da ova zemlja najzad uđe u EU - rekla je Tanguy.

Zastupnik francuskog parlamenta Petit istakao je da su ekonomska pitanja primarna kojim se treba baviti u Bosni i Hercegovini.

Bitno je da se sjećamo prošlosti

- Oni koji se bore protiv fiktivnog neprijatelja zapravo pokušava skrenuti pažnju sa najvažnijih životnih pitanja. Smatram da jeste bitno da se sjećamo prošlosti, da odamo počast i pamtimo ono što se desilo, ali ni slučajno ne smijemo koristiti prošlost kao oružje protiv drugog i drugačijeg. Ono što treba da bude fokus jesu sadašnja aktuelna pitanja, ekonomija i ono od čega se živi, jer od prošlosti se ne živi. 

Ovdje je delegacija iz Njemačke i Francuske, a svi vi znate šta je bilo između te dvije zemlje u Drugom svjetskom ratu. Svjedoci smo da je već 1945. godine pokrenuta inicijativa za postizanje saradnje zasnovane na dogovoru u vezi uglja i čelika. Bilo je i tada mnogo nesuglasica, ali i to je riješeno. To je koristan primjer i putokaz da je moguće prevazići probleme. To trebamo učiniti dogovorom i civilizirano, da rješavamo stvari odgovorno kao u svojoj kući. 

Nije rješenje reći: „Ja ću sada otići, jer mi se nešto ne sviđa“, nego se ostaje, pregovara i rješavaju se problemi - zaključio je Petit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.