VELIKA KLADUŠA

Predložen pritvor za Simbada Bajrektarevića: Prijetio terorističkim napadom na nevjernike

Na društvenoj mreži postavio javnu poruku, kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih “nevjernicima”

Predložen pritvor za Simbada Bajrektarevića. SIPA

D. R.

15.4.2024

Dežurni tužilac Tužilaštva BiH uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje mjere pritvora za Bajrektarević Simbada, rođenog 1987. godine u Velikoj Kladuši, gdje je i nastanjen, državljanin BiH, višestruko osuđivan.

Protiv osumnjičenog podneseno je izvješće Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, a osumnjičen je da je nekoliko dana prije obilježavanja vjerskog blagdana Bajrama, dana 7.4.2024. godine, na društvenoj mreži postavio javnu poruku, kojom prijeti široj populaciji stanovništva, nazivajući ih “nevjernicima”, “mnogobošcima” i sl., počinjenjem terorističkog napada na živote osoba, koja je objavljena uz njegovu fotografiju u maskirnim hlačama i sa automatskim oružjem, nožem i crnom zastavom sa arapskim slovima i na taj način postala dostupna korisnicima interneta i društvenih mreža.

Osumnjičeni je nakon objave, identificiran, lociran i lišen slobode, a od njega su oduzeti predmeti i sredstva, koja će biti korištena kao dokaz u postupku.

Osumnjičeni je pod istragom zbog kaznenog djela terorizma iz članka 201. Kaznenog zakona BiH. Mjera pritvora predložena je iz razloga opisanih u član 132. stav 1. tačke b) i c), odnosno opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, vršitit utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Na ročištu povodom prijedloga za pritvor, postupajući tužilac je detaljno obrazložio pritvorske razloge, nakon čega je Sud BiH osumnjičenom odredio pritvor.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.