POZNAT PROCENT

"Avaz" saznaje: Penzije u ovoj godini više za samo 6,6 posto!

Najniže penzije koje će biti isplaćene narednog mjeseca iznosit će 574 KM, a ukupno s razlikama će dobiti blizu 600 KM

Penzioneri: Težak položaj. Facebook

Meliha Smajkic

9.4.2024

Konačno je poznat procent redovnog usklađivanja penzija koje se svake godine, prema Zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju, vrši 15. aprila, a prema kojem se uvećavaju penzionerska primanja.

Početak maja

Kako nam je potvrđeno iz Federalne vlade, s obzirom na to da je redovno usklađivanje otpočelo akontativno od 1. januara u iznosu od pet posto, izvršit će se dodatno usklađivanje penzija za 2024. godinu koje će iznositi 1,6 posto, počevši, također, s prvim danom ove godine.

Tako, u konačnici, redovno usklađivanje penzija u ovoj godini iznosi 6,6 posto. Taj procent će biti primijenjen na iznose penzija koji su bili u decembru 2023. godine, odnosno u mjesecu prije nego što je primijenjeno akontativno usklađivanje.

S obzirom na to da je iznos najniže penzije u decembru prošle godine bio 538,27 KM, sada će, po osnovu redovnog usklađivanja, te penzije koje će biti isplaćene početkom maja iznositi 573,79 KM.

Zagarantirana će umjesto 642,40 KM od maja iznositi 684,79 KM. Usto, u maju će penzioneri dobiti i razliku od po 1,6 posto za prva tri mjeseca, odnosno, onu od akontativnog do konačnog procenta usklađivanja.

Tako će, naprimjer, korisnici najniže penzije za jedan mjesec imati razliku od oko 8,61 KM, pa će u konačnici u maju dobiti skoro 600 KM, primanja i tromjesečnu razliku, a isti princip se primjenjuje i kod svih drugih iznosa.

Konačni podaci

Podsjetimo, za procent redovnog usklađivanja čekaju se konačni podaci o indeksu potrošačkih cijena i o rastu BDP-a za prošlu godinu, a što Federalni zavod za statistiku prema nadležnim instancama objavljuje 31. marta.

Prema zakonom definiranoj formuli za izračun, 50 posto iznosa ta dva parametra u zbiru daju iznos usklađivanja.

Bez komentara

U Savezu udruženja penzionera FBiH nisu željeli davati komentar do službene odluke, iako se odranije zna, kako su nam kazali, da će se procent usklađivanja kretati između šest i sedam posto. Zbog činjenice da ove godine neće biti moguće vanredno usklađivanje, procent od 6,6 posto, za koji su uvećana njihova primanja, brojnim penzionerima teško da išta znači.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.