CRNOLISTAŠI NA UDARU

Osim plaća, upitna i isplata penzija: Hoće li Osmica moći primati penziju

Ako je neki račun blokiran, kao i u slučaju svake druge transakcije, taj novac će se vratiti u trezor, pojašnjava Kvesić

Mehmedagić: Na američkoj crnoj listi. Avaz

Alen Bajramovic

4.4.2024

Nakon što su gašenjem njihovih bankovnih računa u pitanje dovedene isplate plaća osobama s američke crne liste, slična sudbina mogla bi pratiti i korisnike prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja koji penzije primaju putem banke.

Isplata penzija za mart počinje u petak, a do dana isplate neizvjesno je hoće li mjesečna primanja stići u ruke korisnika, poput bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića Osmice.

Putem pošte

- Svaki umirovljenik po ostvarivanju prava nama dostavlja podatke o tome želi li isplatu putem pošte ili banke, a, ako je u pitanju banka, dostavit će nam i broj računa. Mi dostavljamo spiskove korisnika i podatke o računima, a isplate se vrše iz trezora. 

Ako je neki račun blokiran, kao i u slučaju svake druge transakcije, taj novac će se vratiti u trezor - pojasnio nam je Tomislav Kvesić, stručni saradnik za odnose s javnošću u uredu direktora Zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje FBiH.

Kvesić: Broj računa. Facebook

Korisnik naknadno može dostaviti broj drugog transakcijskog računa ili zatražiti da se isplata vrši putem pošte.

Otvaranje računa

U tom slučaju, poštar njihove penzije nosi na kućnu adresu, što je prednost za penzionere koji žive u ruralnim sredinama, daleko od banke ili u slučaju sankcioniranih osoba mogućnost da zaobiđu potrebu otvaranja računa kod banaka.

Podsjetimo, jedan od efekata aktivnosti crnolistaša na podrivanju Dejtonskog sporazuma i opstrukcijama na putu BiH prema euroatlantskim integracijama je i činjenica da su američke sankcije “udarile” i tamo gdje najviše boli. Po džepu!

Zaposleni u institucijama

Osim penzionera, neizvjesno je hoće li crnolistaši uposleni u institucijama na svim nivoima vlasti dobiti svoju sljedeću plaću.

Osim članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, plaće iz budžeta institucija BiH očekuju i dojučerašnji savjetnik, a trenutni konzul BiH u Rijeci Milan Tegeltija, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, državne tužiteljice Diana Kajmaković i Gordana Tadić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.