AFERA RESPIRATORI

Prema pravosnažnoj presudi, rok istekao: Je li Hodžić uplatio 200.000 KM kazne!

Prema presudi, pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protupravno stečenom imovinom

Hodžić: Nalazi se u zatvoru. Pixsell

Miralem  Aščić

3.4.2024

Fikret Hodžić, koji je pravosnažno osuđen u aferi “Respiratori” na pet godina zatvora i nalazi se na izdržavanju kazne u Vojkovićima, prema presudi Suda BiH, dužan je bio platiti i 200.000 KM novčane kazne.

Rok preciziran

Prema presudi, pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim jer je raspolagalo protupravno stečenom imovinom i izrečena mu je novčana kazna od 200.000 KM. Novčana kazna, kako je navedeno tada, mora se platiti u roku od 60 dana od dana pravosnažnosti presude.

Kako je Hodžić, zajedno s Fadilom Novalićem i Fahrudinom Solakom, pravosnažno osuđen 27. januara, tačnije taj dan je otpremljena drugostepena presuda, on je bio dužan uplatiti kaznu do 27. marta.

No, za sada je još nepoznato da li je to i uradio. Podsjećamo, Sud BiH blokirao je sve račune Hodžiću, a blokirani su i računi „Srebrene maline” koje je imao u nekoliko banaka. Poslali smo Sudu BiH prekjučer upit da li je Hodžić platio novčanu kaznu ili je tražio otplatu duga, ali nam iz te institucije nikad nije odgovoreno.

Zakon jasan

Prema zakonu o Krivičnom postupku BiH, član 46., jasno stoji:

-U presudi se određuje rok plaćanja novčane kazne koji ne može biti kraći od 15 dana ni duži od šest mjeseci, ali u opravdanim slučajevima sud može dopustiti da osuđeni isplati novčanu kaznu i u otplatama, s tim da rok isplate ne može biti duži od jedne godine.

Kada se sagleda situacija, teško je očekivati da je Hodžić uspio platiti novčanu kaznu te je, prema svemu sudeći, tražio otplatu.

Imovinska korist od 694.477 KM

Hodžić je, kako je u presudi Sud utvrdio, a Apelacioni potvrdio, ostvario imovinsku korist od 694.477 KM, koju će, također, morati vratiti.

Od ovoga iznosa je dio od 87.000 KM privremeno oduzet, prema potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta MUP-a Kantona Sarajevo od 11. juna 2020. godine, i pohranjen kod KDP-a Suda Bosne i Hercegovine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.