RAPIDAN RAST

Novi geopolitički odnosi otvaraju neslućene mogućnosti: Za tri godine udvostručen izvoz bh. vojne industrije

U 2023. iznosio je 408 miliona KM, što je za skoro 30 posto više u odnosu na prethodnu godinu

Porastao izvoz municije. Facebook

Alen Bajramovic

30.3.2024

Vojna industrija jedini je segment bh. ekonomije koji ne trpi posljedice inflacije i ekonomske krize u svijetu.

Naprotiv, ratovi i novi geopolitički odnosi otvaraju neslućene mogućnosti i uzrokuju rapidan rast potražnje za kvalitetnim proizvodima domaće namjenske industrije.

Blagi pad

- Ako izuzmemo blagi pad zbog pandemije u 2020. godini, trend izvoza namjenske industrije BiH u posljednjih deset godina bilježi kontinuiran rast.

Izvoz je u 2023. iznosio 408 miliona KM, što je za skoro 30 posto više u odnosu na prethodnu godinu, dok je za 100 posto veći u odnosu na 2020. - kazali su za “Avaz” iz Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH.

Kretanje izvoza od 2013. godine. Facebook

Glavni partneri bh. vojne industrije u posljednjih pet godina su SAD, Saudijska Arabija, Egipat, Turska i Srbija, pa je i u 2023. godini četvrtina izvoza bila usmjerena ka američkom tržištu. Preostali dio isporučen je kupcima u Turskoj (12 posto), Bugarskoj (10,55 posto), Srbiji (7,6 posto) i Iraku (4 posto)...

Prednjači municija

- Kao i do sada, struktura izvoza je ista, prednjači municija, zatim eksplozivi, a potom i oružje i dijelovi oružja - navode iz VTKBiH.

Samo u prva dva mjeseca ove godine vrijednost izvoza vojne industrije dostigla je 41,2 miliona KM, saznaje “Avaz” u Upravi za indirektno oporezivanja BiH. U prošloj godini BiH je izvezla više od pet miliona kilograma različitih proizvoda ukupne vrijednosti 241.144.400 KM.

Najviše prihoda

Najveći dio prihoda, oko 227,6 miliona maraka, donio je izvoz municije, bombi, granata, mina i slične vojne municije.

BiH je izvezla i oružje vrijedno više od devet miliona KM. Vrijednost izvoza vojne industrije u 2023. godini porasla je za više od 45 miliona KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.